Gå til sidens hovedinnhold

Drastisk økning i tvangsreturer bekymrer

Lang flere enn før sendes ut av Norge med tvang. Det bekymrer flyktningorganisasjonene.

Antall tvangsreturer av avviste asylsøkere har skutt i været siden i fjor. Hele 72 prosent flere asylsøkere ble i år uttransportert av politiet sammenlignet med i 2009. Per 1. juni var 1.964 personer tvangsreturnert av politiet. 532 har reist frivillig. Det er en økning på 37 prosent siden i fjor. Samtidig viser ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) at innstramningene i norsk asylpolitikk har virket: I år har det kommet 46 prosent færre asylsøkere.

- Det vil alltid være svingninger i antall asylsøkere, men regjeringens innstramninger er en av hovedgrunnene til færre søkere. Flere sendes ut av landet med tvang. Signaleffekten vi sender ut gjør at færre kommer, sier direktør i UDI, Ida Børresen, til Dagsavisen.

Asyl- og flyktningorganisasjoner reagerer sterkt på utviklingen.

- Det er feil å ha en asylpolitikk hvis vellykkethet måles i en reduksjon av antall asylsøkere, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson.

Hun peker på at antall flyktninger i verden i dag øker: Det er 43 millioner mennesker på flukt i verden i dag, 1 million flere enn året før. (©NTB)

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?