Gå til sidens hovedinnhold

Drastiske korona-tiltak i Oslo: Karantenebrudd kan straffes med fengsel

Oslo kommune iverksetter en rekke nye tiltak, deriblant at karantenebrudd kan gi fengselstraff.

Onsdag ettermiddag legger Oslo kommune store begrensninger for hvilke arrangementer det er lov å gjennomføre.

– Nå er det på tide med drastiske tiltak, sier byrådsleder Raymond Johansen på onsdagens pressebrief.

Les også: Drastiske korona-tiltak i Oslo: Karantenebrudd kan straffes med fengsel

Han sier at tiltakene kommer til å ha stor påvirkning for byen og folks liv, samt at han har stor forståelse for skuffelsen blant de mange arrangørene og publikum rundt omkring.

– Alt tyder på at det norske samfunn må forberede seg på en krevende situasjon over tid, sier han.

Ifølge oppvekstbyråd Inga Marte Torkildsen vil det nå være straffbart å bryte hjemmekarantene.

I Bergen viser man til smittervernsloven paragraf 8-1, hvor det står at man kan straffes med bot eller fengsel i inntil to år ved brudd på loven.

Om overtredelsen har ført til tap av menneskeliv eller betydelig skade på kropp eller helse, er straffen bot eller fengsel i inntil fire år.

Se Oslo kommunes pressekonferanse øverst i saken.

Flere tiltak

Følgende tiltak innføres:

  • Oslo kommune hever onsdag beredskapsnivået til nivå tre. Det betyr blant annet at det opprettes sentral kriseledelse i Oslo kommune.
  • Smittevernoverlegen i Oslo har onsdag fastsatt i forskrift at arrangører må søke kommunen (bydel) om å gjennomføre arrangementer med mer enn 100 deltakere.
  • Det blir også forbud mot alle arrangementer med mer enn 500 deltakere, innendørs og utendørs.
  • Utesteder, serveringssteder, forsamlingslokaler og arenaer uten plasstildeling skal sørge for at alle til stede kan holde 1 meter avstand til andre i lokalet og på arenaområdet.
  • Oslo Rådhus stenges for turister og arrangementer inntil videre, og det legges begrensninger på antall gjester under vielser.

Det skriver kommunen i en pressemelding. De innfører dermed mange av de samme tiltakene som Bergen annonserte tirsdag.

Livestudio: Siste nytt om koronaviruset

Forbud mot større arrangementer

– Situasjonen er svært alvorlig for hovedstaden vår, for Norge og det internasjonale samfunnet. Vi må alle gjøre det som står i vår makt for å begrense smitte av koronavirus i Oslo. Vi må prioritere folkehelse og derfor tåle at andre hensyn prioriteres lavere. Derfor innfører vi nå forbud mot større arrangementer i Oslo, sier Raymond.

– Jeg er glad for at Helsedirektoratet var så tydelig i går kveld. Nå tar vi i kommunen dette videre og innfører flere nye tiltak, blant annet nedlegger vi forbud der nasjonale helsemyndigheter gir tilråding. Oslo kommune gjør vår del av dugnaden som må til for å redusere spredning mest mulig, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Les også: Tysk fotballspiller testet positivt for koronavirus - norsk lagkamerat testes

Stor pågang på legevakten

Legevakten i Oslo har stor pågang og det er viktig at innbyggere som har spørsmål om korona henvender seg via Helsedirektoratets informasjonstelefon 815 55 015, melder kommunen i meldingen. Alle som mistenker at de er smittet av korona må kontakte kommunens telefon 21 80 21 82.

– Det er et stort informasjonsbehov i befolkningen, og vi bruker flere måter å nå ut til folk på. Det er viktig nå at Legevaktens telefoner MÅ skjermes for alvorlig syke pasienter som ikke trenger hjelp på grunn av korona.

Les også: Helsedirektoratet ber folk om å ikke ringe nødnumre med koronaspørsmål

– Kommunens koronatelefon er bemannet av helsepersonell. De som skal testes blir enten oppsøkt hjemme av feberpatruljer eller oppsøke et av våre telt ved legevaktene for å bli testet. Vi har også innført strengere karanteneregler for våre ansatte i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, sier helsebyråd Robert Steen.

Skoler og barnehager

– Mange spør om vi ikke bør stenge alle skoler og barnehager for å unngå spredning av smitte. Vi følger rådene fra helsemyndighetene som hittil ikke anbefaler stenging av barnehager eller skoler, eller avlysning av undervisning. Det er helsemyndigheter som kan beslutte å sette personer eller grupper i karantene og så langt har dette kun vært aktuelt for enkeltpersoner eller mindre grupper på skoler i Oslo. Dette har blitt avtalt mellom bydelsoverlege og rektor ved den berørte skolen, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen.

Skoler og barnehager må unngå all unødig aktivitet, men samtidig må skolene sikre at elevene får den opplæring de har krav på, heter det i meldingen. Utdanningsetaten er i dag i ferd med å ferdigstille en veileder for hvordan skolene skal kunne tilby hjemmeundervisning til elever som er i karantene.

– Mitt råd er at det man som ansatt i skoler og barnehager må gjøre, det gjør man. Eksempelvis om det er barn som trenger nærhet og omsorg, så skal de få det, sier Thorkildsen.

Kollektivtransport

I pressemeldingen står det også at Ruter og Sporveien stenger fremste dør på trikken, som Nettavisen meldte tidligere i dag.

I tillegg kommer de med følgende reiseråd:

  • Følg anbefalingene fra helsemyndighetene.
  • Vis hensyn til hverandre og hold avstand.
  • Har du mulighet til det, reise utenfor rush eller ha hjemmekontor.
  • Dersom du er syk eller kan være smittet, følg myndighetenes råd og unngå å reis kollektivt.

Ruter opprettholder driften og tilbudet i kollektivtrafikken på normalt nivå, og følger de retningslinjene helsemyndighetene til enhver tid gir. Ruter er i dialog med operatørene angående flere ulike tiltak. Målet er å sørge for at smitte ikke brer seg mellom de som reiser og ansatte som jobber med kollektivtrafikk, og sikre at vi kan gi et kollektivtilbud over lengre tid.

17. mai-feiring kan ryke

Johansen varsler samtidig at enda kraftigere tiltak kan komme de neste dagene.

– Vi må være realistiske når det gjelder trusselen vi står overfor. Alt tyder på at vi må forberede oss på en krevende situasjon over tid, sier han.

Fortsetter eskaleringen av smittesituasjonen, kan årets tradisjonelle 17. mai-tog gjennom hovedstaden ryke. Men dette er det ikke tatt noen beslutning på ennå, understreker Johansen.

– Men dette er noe som vil være naturlig å ta opp med statlige myndigheter, sier han.

Kommentarer til denne saken