OSLO (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) presenterte torsdag en rekke omfattende tiltak for å bekjempe koronaviruset.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg deltok også på pressekonferansen.

Torsdag er ti personer på sykehus med koronasmitte. En person får intensivbehandling, opplyser Folkehelseinstituttet. De siste tallene viser totalt 621 smittetilfeller. Det er hittil ikke rapportert om dødsfall i Norge, men myndighetene regner med at det vil komme.

- Scenariene forteller at flere vil dø av korona i Norge, sa statsministeren.

Få de siste meldingene om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio

- Norge blir satt på en stor prøve

- Vi står i en vanskelig tid for Norge og verden. Norge blir satt på en stor prøve, både som samfunn, men også vi som enkeltmennesker. Alle får en annerledes hverdag. De drastiske tiltakene vi nå iverksetter gjør vi i håp om å stanse viruset, sa Solberg på pressekonferansen.

Les også: Her er alle tiltakene

 • Alle landets barnehager, skoler og universiteter stenges. Stengingen av utdanningsinstitusjoner gjelder fra klokka 18 torsdag.
 • Det planlegges omsorgstilbud til de med samfunnskritisk funksjon.
 • Sykedager med barn kommer til å bli utvidet i regelverket.
 • Forbud mot/stenging av kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet.
 • Forbud mot/stenging av alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for minst 1 meters avstand.
 • Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Alle som kommer fra reiser utenom Norden, skal i karantene, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.
 • Forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell som jobber med pasientbehandling.
 • Detaljvarehandel vil holde åpent. Det er ingen grunn til å hamstre mat. Dagligvarebutikkene vil holde åpent.
 • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal kunne komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.
 • Myndighetene anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner med sårbare grupper (eldre, psykiatri, fengsel etc).
 • Det innføres restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner og innføring av adgangskontroll for å ivareta smittevern for pasienter i landets helseinstitusjoner. Personer som har risiko for å være smittet skal avvises fra alle landets helseinstitusjoner. Helsedirektoratet vil gi råd til helsetjenesten om dette.

- Dugnad i solidaritet

- Det er avgjørende at alle landets innbyggere deltar i en dugnad i solidaritet med eldre, kronisk syke og andre som er spesielt utsatt, sa statsministeren og understreket at hensynet til liv og helse må gå først.

Helseminister Bent Høie (H) oppfordrer alle til å unngå fritidsreiser i tiden fremover.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo orienterte pressen om tiltak klokka 13. Byrådet i Oslo har besluttet å stenge alle skoler og barnehager. Noen timer senere var det samme tiltaket altså innført på nasjonalt nivå.

Les også: Ekspert om stenging av skoler: - Usikkert om det virker