*Nettavisen* Nyheter.

«Drep Ground Zero-moskeen»

- Når patriotismen tennes, kuttes fornuften ut, sier USA-ekspert om de omstridte mosképlanene. Se video.

16.08.10 22:45

HTML EMBED

Planene om å bygge en moské ved Ground Zero, har generert frustrasjon og sinne blant mange amerikanere.

Flesteparten av newyorkerne føler det som krenkende at det skal bli reist en moské bare et steinkast unna stedet der tvillingtårnene sto før terrorangrepene i 2001.

De omstridte planene, som får støtte av blant annet borgermester Michael Bloomberg og president Barack Obama, har resultert i omfattende kampanjevirksomhet.

- De fryder seg
Motstandere av mosképlanene har produsert en reklame som bruker kraftige virkemidler for å nå ut med sitt budskap.

«Drep Ground Zero-moskeen,» oppfordrer reklamemakerne.

Videre vises sterke bilder av «jihadister» (hellige krigere) som marsjerer, fly som krasjer inn i tvillingtårnene, etterfulgte av bilder med mennesker som hopper ut av vinduene og faller ned mot bakken.

«De vil bygge en trettenetasjes moské på Ground Zero. Denne eiendommen er hellig. Der vi gråter, fryder de seg. Den moskeen er et monument for deres seier,» lyder kommentaren i reklamefilmen.

Reklamen er finansiert av The National Republican Trust Political Action Committee, som ble dannet som en uavhengig organisasjon med mål om å fremme verdier i Ronald Reagans ånd.

Se videoen nederst i saken.

Bannlyst på TV
Reklamen har blitt bannlyst fra flere TV-kanaler. Likevel gjenspeiler reklamen mye av misnøyen mange amerikanere nå føler.

- Dette er veldig kjenslevart for amerikanere, og de er ganske irrasjonelle når det gjelder dette nullpunktet. I nord har de jo aldri blitt angrepet utenfra siden uavhengighetskrigen, og de har aldri hatt krigens lidelser innover seg på denne måten. Så 9/11 har hatt et ufattelig inntrykk på dem, mye mer enn det vi europeere kan forstå, sier professor i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Moen mener mosképlanene kan bli oppfattet som en slags invasjon, ettersom symbolverdien på Ground Zero er så sterk.

- Det er et veldig vanskelig tema for det har også noe å gjøre med ytringsfrihet og toleranse. Men når patriotismen tennes i USA, så kuttes ofte fornuften ut. Det er bare sånn. Når denne frykten antennes, så går gjerne grunnlovens vern, som de er veldig stolte av, ut gjennom vinduet veldig fort, sier USA-eksperten.

68 prosent imot moskeen
I en fersk meningsmåling kommer det fram at 53 prosent av newyorkerne er imot bygningsplanene. Ifølge en nasjonal meningsmåling er 68 prosent av amerikanerne imot planene.

- New York er jo også en toleransens by og det illustreres jo ved at motstanden er større på landsbasis, en interessant ting, all den tid dette jo gjelder New York først og fremst, sier Moen.

Men Moen understreker også at fremmedfrykten ikke er noe nytt i det amerikanske samfunn.

- Det er ikke noe nytt. Men det som har gjort det så skremmende og aktuelt, er at 9/11 hendte og at New York ble angrepet.

- PLO skulle åpne et lite informasjonssenter i New York på 1970-tallet, og da var det nesten sånn at man trodde at krigen skulle bryte ut.

- Man må også huske at New York domineres av jøder, og derfor var det nesten overraskende at Bloomberg (New York-borgermesteren red.anm.) gikk ut og var så klar, og sa at dette var toleransens by og toleransens stat, sier Moen.

Kan brukes mot Obama
Republikanerne vil trolig bruke Obamas støtte til å reise et muslimsk senter for alt den er verdt under høstens kongressvalg.

- Man skal ikke se bort fra at dette spørsmålet blir hett utover høsten. Republikanerne har liksom monopol på å være patrioter, og med et så vanskelig valg for demokratene, så vil de nok kanskje være forsiktig med håndteringen av denne saken, sier professoren.

Borgermester Bloomberg begrunner sitt ståsted med at ingen religioner skal favoriserer.

- Jeg mener at hvis noen skulle forsøkt å bygge en kirke eller en synagoge på denne eiendommen, så ville ingen ha ropt eller skreket. Og faktum er det at muslimene har er rett til å bygge her de også, sa Bloomberg til New York Post på forsommeren.

Dessuten mener Bloomberg at en blokkering av byggeplanene ville ha krenket de amerikanske grunnverdiene.

- Det som er så fantastisk med USA, og spesielt New York, er at vi ønsker alle velkommen, og hvis vi er så redde for noe som dette, hva sier det i så fall om oss, sier Bloomberg.

- Demokratiet er sterkere enn dette. Muligheten til å praktisere sin religion er en av de virkelige grunnene til at USA ble grunnlagt. Og hvis vi bare skal si nei til dette, så er det en lite passende måte å håndtere det på, hvis jeg skal si det forsiktig.

Se den omstridte reklamen her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag