Gå til sidens hovedinnhold

Dreper barna for å stanse krigen

Kvinnene i Papua Ny-Guinea tar livet av guttebarna for å ende stammekrigen.

Stammekrigene i Gimi i det øde Okapa-området på Papua Ny-Guinea, har pågått i over 20 år. For å få en slutt på stammekrigen, bestemte kvinnene seg for å ta livet av alle nyfødte guttebabyer.

Redusere stammeantallet
Ved å drepe guttebarna, vil kvinnene redusere antallet i stammene og få konflikten til å gå over av seg selv.

To kvinner forteller til avisen Pngs National Newspaper hvordan ektemennene var opptatt i kamper og etterlot kvinner og barn til seg selv, og hvordan kvinnene ble enige om å forsøke å få slutt på stridighetene. Kipiyona Belas sier til avisen at det etterhvert som krigene fortsatte ble svært vanskelig å skaffe mat.

- Alle kvinnene ble enige om å drepe alle nyfødte guttebarn, fordi vi har fått nok av at mennene involverer seg i stammekriger og slik bringer elendighet over oss, sier Rona Luke.

I ti år
Jentebarna har blitt spart, men de to kvinnene vet ikke hvor mange guttebabyer som er drept. Ifølge Luke skal fødende kvinner ha følt seg presset til å drepe guttebarna i løpet av de siste ti årene.

Med tårer i øynene fortalte hun avisen hvordan det foregikk, men sa at kvinnene ikke hadde noe valgt dersom de vil få en slutt på krigene.

Heksekunster
Frelsesarmeen har tatt initiativ for å få en slutt på konflikten, og holdt denne uken et tre dager langt seminar, der de to kvinnene fortalte om praksisen med å drepe nyfødte gutter.

Frelsesarmeen skal ha fått 15 stammer til å forhandle, og det er nå håp om at det vil bli fred i området.

- Denne situasjonen viser hvilken ekstrem frustrasjon kvinnene føler overfor menn i dette området, sier en talsmann for Frelsesarmeen til AP.

En av konfliktene mellom stammene brøt ut i 1986, etter anklager om dødsfall som følge av heksekunster.

HTML EMBED
Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021