Dreper minst en person om dagen

Foto: USAF (USAF)

Ubemannede droner går til stadighet til angrep i Pakistan. Hvor mange som dør vet derimot ingen.

Hvor mange personer er drept av amerikanske angrep med såkalte ubemannede droner i stammeområdene i Afghanistan?

Ifølge pakistansk presse kan tallet på sivile drepte alene være godt over 600 siden angrepene begynte på sommeren i 2008.

Mener tallet er betydelig lavere
Nå slår amerikanske myndigheter tilbake. De hevder at de i denne perioden har drept over 500 militante personer. Samtidig er færre enn 30 sivile personer har blitt drept, melder Reuters.

Tallene viser på en annen side at majoriteten av de militære som er drept, har svært lav rang, mens bare 14 skal tilhøre den øverste ledelsen.

Angriper unyttige mål?
Dette har fått enkelte til å sette spørsmålstegn ved hvor mye CIA egentlig vet om sine mål før de angriper.

En person i det amerikanek etterretningsmiljøet sier til Reuters at dette ikke nødvendigvis betyr at angrepene er mislykkede.

- Bare fordi det ikke er snakk om store navn, så betyr det ikke at de ikke dreper. Det gjør de. I tillegg er deres utstyr og boliger, hvor de slapper av og gjør klare våpen, legitime mål, sier mannen som ønsker å være anonym.

Hvordan teller man drepte
Siden de amerikanske anslagene på antall drepte er betydelig lavere enn hva som blir rapportert av mediene i Pakistan, stiller nå enkelte spørsmål om hvor mye man egentlig vet om de som drepes. Områdene det angriper i ligger som regel utilgjengelig til, og det er vanskelig å få ting verifisert.

Ifølge tall som Reuters selv sitter på skal nærmere 850 personer være drept i 110 separate angrep i den samme perioden.

Den anonyme etterretningsmannen hevder at tallene er basert på all tilgjengelig etterretning, som blant annet innebærer visuelle bilder fra dronene - som ofte sirkulerer over et angrepet område i flere timer for å se hva som skjer.

Ikke lett å vite hvem som er hvem
Analytikere mener det er svært vanskelig å klassifisere de drepte i denne typen angrep.

- Det er uklart hvordan du definerer en militant og en militant leder. Teller du med sjåføren? Det er mange i disse områdene som du kan kalle for «halvveis gravide», sier Daniel Myman, en antiterrorekspert ved Brookings Institution's Saban Center for Middle East Policy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.