Gå til sidens hovedinnhold

Dreper PDA-ene

De nye og stadig mer avanserte mobiltelefonene presser salget av håndholdte PC-er til bunns.

Stadig flere foretrekker avanserte mobiltelefoner - såkalte smartphones - framfor håndholdte personlige digitale assistenter (PDA).

I det kriserammede markedet må leverandørene konstatere nok en tilbakegang. Det er niende kvartal på rad at salget faller. Den største PDA-produsenter er velkjente Palm, og de solgte én million færre håndholdte i 2003 enn året før. Det viser tall fra analyseselskapet Gartner.

Analytikerne har sett på salget av håndholdte i 2003, og funnet ut at det ble solgt 5,3 prosent færre PDA-er enn året før.

Forklaringen på nedturen er at smartphones er kommet opp på teknologisk nivå med PDA-ene, og er også like lette å bruke.

Kalederfunksjoner og tilgang til e-post er noen eksempler på at smartphones er fullt på høyde med sine noe større slektninger.

Det betyr at forbrukerne i valget mellom en PDA og en avansert mobiltelefon ser at de stort sett koster og kan det samme, går for mobilen i stedet for.

- Ved slutten av 2004 vil smartphones generelt ha en negativ innflytelse på den lave enden av PDA-markedet, fordi mange brukere mener at smartphones oppfyller deres krav, sier Todd Kort, senioranalytiker for Gartner.

Det sviktende salget har rammet Palm, verdens største produsent av håndholdte, hard. Selskapet klarte bare å selge fire millioner PDA-er i 2003, mens det i 2002 gikk fem millioner Palm-PDA-er over disken.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå