*Nettavisen* Nyheter.

Drept to uker før hun skulle føde sitt første barn

Foto: Scanpix (fotomontasje)

Prøvde å beskytte sitt kommende barn og høygravide kjæreste mot de dødelige kulene.

24.09.13 15:31

(Nettavisen): Terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi har krevd over 60 menneskeliv. 200 mennesker er skadet. Myndighetene frykter tallet på drepte vil kunne stige ytterligere ettersom 60 fortsatt er savnet.

Det er den somaliske terrororganisasjonen Al-Shabaab som har påtatt seg ansvaret for terroraksjonen, som har pågått siden lørdag. Hensikten har vært å ramme vestlige mål, og det er en kjent sak at kjøpesenteret Westgate ble frekventert av mange vestlige i den kenyanske hovedstaden.

Kenyanske myndigheter sier at blant annet franskmenn, kanadiere, amerikanere og briter er blant de drepte. Barn skal også være blant de drepte.

Drept rett før fødselen
Britiske Ross Langdon og nederlandske Elif Yavuz skulle bli foreldre for første gang om to uker. Begge ble drept i terrorangrepet. Paret hadde nettopp kjøpt seg hamburger og pommes fritt på kjøpesenteret da terroristene slo til. Britiske medier har fått tak i bilder som viser det drepte paret liggende på gulvet - med maten spredd rundt dem. Bildene, som er for grufulle til å publisere, viser at Langdon hadde hånden sin plassert over magen til sin høygravide kjæreste.

Liggestillingen kan tyde på at Langdon forsøkte å beskytte sin kjæreste og kommende barn mot de dødelige kulene. Både Langdon og Yavuz var kjent for å bruke mye av tiden sin på veldedighetsarbeid. Yavuz ble nylig avbildet sammen med tidligere president Bill Clinton. Den store magen var godt synlig på bildet.

«Vi har mistet vår vakre sønn Ross Langdon, hans flott kjæreste Elif Yavuz og deres elskede baby som skulle fødes om to uker,» skrev moren til Langdon på Facebook.

Kenyanske myndigheter opplyser tirsdag formiddag at de har situasjonen under kontroll. Men motstridende meldinger tilsier at noen av terroristene fortsatt er aktive i kjøpesenteret.

Det skal ha vært mellom ti og 15 terrorister som forskanset seg i kjøpesenteret de siste dagene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Stuart

Kvinnelig terrorist?
Britiske og kenyanske aviser har de siste dagene spekulert på at en britisk, hvit kvinne kan ha vært lederen i gruppen. Samantha Lewthwaite, som er har blitt omdøpt til «den hvite enken» i britiske medier, er enken etter Jermaine Lindsay - én av selvmordsbomberne i terrorangrepet i London 7. juli, 2005.

Dette har også blitt insinuert av kenyanske myndigheter.

Den kenyanske utenriksministeren Amina Mohamed har tidligere uttalt at to eller tre amerikanere og én brite er blant terroristene. Hun fortalte at briten var en kvinne som «hadde gjort dette flere ganger tidligere». Samantha Lewthwaite er tidligere blitt knyttet til både terroraksjoner og terrorplaner i Øst-Afrika.

- Rart om de ville ofre henne
Ekspert på Al-Shabaab er ennå i tvil om den britiske kvinnen har vært delaktig i angrepet.

- Samantha Lewthwaite har vært en prominent person i Al-Shabaab. Det er grunnen til at jeg stiller meg avventende til dette. Det ville overrasket meg om de ofret noen så prominente som henne. Hun er en veldig interessant person i Al-Shabaab, sier førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, Stig Jarle Hansen, til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stringer

Intern maktkamp
Terrororganisasjonen har det siste halve året vært preget av intern maktkamp. Den nåværende lederen Ahmed Abdi Godane fikk styrket sin posisjon etter at han drepte fire høytstående kommandanter på forsommeren. Tidligere denne måneden likvidert Godane den amerikanskfødte terroristen og Al-Shabaab-kommandanten Omar Hammami. Hammami skal blant annet ha anklaget Godane «for å oppføre seg som en diktator».

Hansen sier Samantha Lewthwaite trolig tok parti med den seirende part i dette interne dramaet.

- I denne tiden har hun vært aktiv på sosiale medier og kommentert dette, med indirekte støtte til Godane, og kritisert Omar Hammami. Jeg tror hun har sagt noe som at Omar Hammami ødelegger for jihadister over hele verden, sier Hansen.

- Brukt i selvmordsangrep
Det er også kommet meldinger om at flere av terroristene skal ha kledd seg ut som kvinner. Men det er ennå uavklart om det faktisk var kvinner som deltok aktivt i angrepet.

- Er det vanlig at Al-Shabaab benytter seg av kvinner i terrorangrep, Hansen?

- Det er ikke veldig vanlig at Al-Shabaab bruker kvinner i sine aksjoner. Men det har lenge blitt sagt at det var kvinner involvert i al-Shabaabs første selvmordsangrep i Somalia i 2006. Det har også vært kjent at de har brukt kvinner til infiltrasjon, sier Hansen.

Kilder: The Guardian, The Times, Daily Mail

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.