*Nettavisen* Nyheter.

Drepte 19 funksjonshemmede i Japan - skrev trusselbrev på forhånd

Satoshi Ueamatsu, som angrep et hjem for funksjonshemmede og drepte 19. Bildet er fra Facebook.

Den 26 år gamle mannen som knivdrepte 19 mennesker og såret 25 på en institusjon i Japan, varslet på forhånd at han ville drepe funksjonshemmede.

26.07.16 14:59

Ifølge japanske medier sendte Satoshi Uematsu et brev til den japanske nasjonalforsamlingen og truet med å drepe 470 funksjonshemmede.

I brevet, som han ga til sikkerhetsvakter i nasjonalforsamlingen, la han også fram sin visjon om et samfunn der aktiv dødshjelp bør kunne utøves på funksjonshemmede dersom familien samtykker.

Politiet i Tokyo var derfor oppmerksomme på mannen og informerte myndighetene i byen Sagamihara der 26-åringen bodde. De ble advart om at Uematsu var en potensiell fare for andre, ifølge lokale medier.

Skal ha twitret mens angrepet skjedde

Uematsu jobbet selv på institusjonen der drapene fant sted, men fikk sparken i februar og ble innlagt på et psykiatrisk sykehus. Ifølge Japan Times skal dette ha vært fordi han truet med å drepe personer med funksjonhemminger tidligere i år.

Han ble utskrevet tolv dager senere fordi legene mente at han ikke kom til å angripe noen.

Les også: Minst 19 drept i knivangrep i Japan

Ifølge den japanske dagsavisen Asahi Shimbun skal Uematsu fortsatt ha twitret rundt samme tid som at angrepet fant sted.

En Twitter-konto under navnet Satoshi skal være eid av ham. Den siste tweeten ble sendt rundt 02:50 natt til tirsdag:

«Må det bli fred i verden» skal han ha skrevet, i tillegg til «Vakre Japan!!!» på engelsk.

Også i tiden før angrepet skal han ha vært aktiv på Twitter, og ifølge Japan Times twitret han at han trodde han kunne komme til å bli arrestert 19. februar i år.

– Jeg gjorde det

Etter massakren natt til tirsdag meldte Uematsu seg selv på en politistasjon og sa: «Jeg gjorde det».

Ifølge avisen Asahi Shimbun sa mannen også at «alle funksjonshemmede må forsvinne». Politiet har foreløpig ikke sagt noe om dette eller motivet for angrepet, men ifølge kringkasteren NHK er Uematsu siktet for drap.

Foruten de 19 som ble drept på stedet, ble ytterligere 25 personer knivstukket og såret av 26-åringen. Tilstanden for 20 av dem er alvorlig.

Blant de drepte er ni menn og ti kvinner. Totalt 149 personer i alderen 19 til 75 år bodde på institusjonen.

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

Redningsmannskaper og politi utenfor institusjonen der angrepet skjedde. Foto: Kyodo (Reuters)

Hadde flere kniver

Sagamihara ligger rundt 50 kilometer vest for Tokyo. Uematsu tok seg inn i bygningen ved å knuse et vindu natt til tirsdag, opplyser en lokal tjenestemann. Ofrene ble drept i sengene sine.

Politiet fikk melding om angrepet klokka 2.30 lokal tid. Væpnet politi skal senere ha stormet bygningen.

I en veske Uematsu hadde med seg da han meldte seg, fant politiet flere kniver, noen av dem blodige.

Angrepet i Sagamihara omtales som det verste massedrapet i Japan på flere generasjoner. Slike angrep er sjeldne i landet, som har svært strenge våpenlover.

Etter et angrep i 2008, ble selv tveeggede kniver med blad over 5,5 centimeter forbudt. Å eie en slik kniv kan gi inntil tre år i fengsel i Japan. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.