RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drepte 20 med «urent blod»

Foto: ALEXANDER NEMENOV (AFP)
Halvparten av verdens nynazister holder til i Russland.

I Russland risiskerer utlendinger å bli skutt, knivstukket eller sparket i hjel på åpen gate. Fremmedfrykten får stadig bedre grobunn i Putins russiske prosjekt.

Bare i desember ble det rapportert om åtte rasistisk motiverte drap i Russland, ifølge det russiske antirasistiske Sova-senteret.

Halshugget
Et av de verste drapene fant sted 5. desember i byen Zhabkino, da to tadsjikiske fremmedarbeidere på vei hjem fra jobb ble angrepet av to nynazister. Den ene mannen, en 22-åring, ble truffet av et automatvåpen og skadd, men klarte å komme seg unna.

Den andre, 20 år gamle Azizov klarte ikke det. Han ble senere funnet med seks knivstikk i kroppen – og uten hode.

Tre dager senere mottok Sova-senteret, Menneskerettighetsbyrået i Moskva og en lokal avis en e-post fra en gruppe som kaller seg «Den militante organisasjonen av russiske nasjonalister», der det i tillegg til trusler mot fremmedarbeidere, også sto at hodet var dumpet i nærheten av byens rådhus. Der ble det også funnet i en container kort tid etter.

Ingen er så langt pågrepet for drapet.

(Artikkelen fortsetter under videobildet)

HTML EMBED

Russlands stolthet
I Putins gjenreisningsprosjektet for Russland, først som statsminister i 1999 og så som president i 2000, har det vært en sterk nasjonal dimensjon. Det mener forsker Julie Wilhelmsen ved avdeling for Russlandsstudier ved NUPI.

- Putin har hatt lyst å gjenreise Russlands stolthet. Det er gjort ved å styrke staten, men også til dels ved å spille på en slags nasjonalisme, sier Wilhelmsen til Nettavisen.

- Selv om russiske myndigheter aldri direkte har oppfordret til denne typen etnisk motivert vold, så har det vært et stemningsskifte. Særlig mot grupper fra Kaukasus og Sentral-Asia. Etter krigen mot Tsjetsjenia i 1999, var det en enorm mobilisering mot terroristene, som ble regnet som hovedfiende, i Russland. Myndighetene var forsiktig med å si det, men ble det satt et likhetstegn mellom tsjetsjenere og terrorister.

«Svartinger»
Hatet mot tsjetsjener har siden blitt rettet mot kaukasere generelt, i Russland kalles de for de ”svarte”.

- Dessuten er det en enorm arbeidsinnvandring fra Sentral-Asia, og strømningene må tas i betraktning av dette, sier Wilhelmsen, som legger vekt på at de russiske myndighetene ikke ønsker volden velkommen.

- Myndighetene tar selvfølgellig ikke til orde for den formen for diskriminering, ikke i en så sammensatt stat og med et slik behov for arbeidskraft. Men det er litt skummelt at flere av sakene ikke har blitt oppklart og at politiet har valgt å ikke gripe inn. Det viser at det er til dels svikt i systemet.

RUSSLAND FOR RUSSERE» Nynazister og nasjonalister marsjerer gjennom Moskvas gater.
RUSSLAND FOR RUSSERE» Nynazister og nasjonalister marsjerer gjennom Moskvas gater.

105 dømt
Sova-senteret har i løpet av 2008 registrert 31 saker der til sammen 105 personer er dømt for vold eller drap på utlendinger.

Men mørketallene er store. I mange av sakene som involverer utlendinger og vold, er ikke tiltalepunktet om hat- eller rasekriminalitet tatt til følge. Russisk rettsvesen har helt frem til den senere tiden fulgt opp politiets unnlatelser, og stort sett straffet overgrepene med mildere anklager enn rasistiske motiver, noe som har også har gitt mildere straffer.

Ledet av 17-åring
Men ikke alltid. For tre uker siden ble sju unge russiske menn dømt for til sammen 20 drap med rasistiske motiver. Alle de dømte er medlemmer av en rasistisk gruppe kalt Ryno-Skachevsky, som planla drap og tok livet av utlendinger og personer fra etniske minoriteter i Moskva-området i løpet av en ett-årsperiode i 2006 og 2007.

De sju ble også dømt for tolv drapsforsøk. Hovedmennene - Artur Ryno og Pavel Skachevsky har i avhørt forklart seg om i alt 40 overfall.

Russisk politi hadde ingen aning om hvem som sto bak de grufulle drapene, frem til april 2007. Da ble den armenske forretningsmannen Karen Abramian (46) angrepet i det han var på vei inn i leiligheten sin i Moskva. Han ble drept med 50 knivstikk, melder AFP.

Ryno og Skachevsky ble tatt i det de flyktet fra åstedet, med blodige klær og i besittelse av kniver med 25 cm lange blad.

- Hater kaukasere
Da de to var i varetekt for drapet på Abramian, skrøt de av andre drap de hadde utført. Politiet festet først ikke lit til opplysningene, men det viste seg altså at de til sammen hadde drept 20 mennesker og forsøkt å drepe 12 andre.

Les: Unggutter dømt for 20 drap

- Helt siden barneskolen har jeg hatet folk fra Kaukasus som kommer til Moskva, knytter bånd med hverandre og begynner å skvise ut russere, fortalte Ryno etterforskerne.

Ryno og Skachevsky ble dømt til 10 års fengsel, som er maksimumsstraafen for mindreårige. De var begge 17 år gamle da drapene fant sted.

Videoen under viser det som skal være et av de dødelige angrepene ungguttene utførte.

(Artikkelen fortsetter under videobildet)

HTML EMBED

70.000 nynazister
Ingen av de sju dømte har i løpet av etterforskningen eller rettssaken vist store tegn til anger, og da dommen ble forkynt smilte og lo flere av de tiltalte.

- Vi ville rense det russiske blodet, fortalte Ryno.

Alle sju har ny-nazistiske og ultranasjonalistiske synspunkter. Det er blitt stadig vanligere i Russland, og de siste årene er det sett en økning i rasistisk motivert vold.

Det er regnet at rundt halvparten av verdens ny-nazister finnes i Russland - mellom 50.000 og 70.000.

Fremmedfrykt
Ifølge Sova, har det vært en dramatisk økning på antall rasistisk motiverte drap i Russland, og særlig Moskva-området. I 2004 ble 50 mennesker drept, i 2008 er antallet doblet, selv om det ikke gjenspeiles i dommene fra rettsvesenet.

Sova og menneskerettighetsgrupper mener politi og påtalemyndighet er lite villige til å etterforske sakene.

- Det er en utbredt fremmedfrykt i det russiske samfunnet, sier direktør ved Sova, Alexander Verkhovsky, til guardian.co.uk.

Ifølge han er det mellom 2000 til 3000 gutter og unge menn som tyr til vold på grunn av denne frykten.

Og det er vanskelig å skille mellom hvilken sosial tilhørighet de som utøver volden har.

Drapsdømte Ryno dro fra Jekaterinburg til Moskva i 2006, der han studerte kunst og malte ortodokse ikoner. Kameraten Skachevsky hadde topp-karakterer. Begge var likevel medlemmer av den ny-nazistiske organisasjonen Slavisk union.

En økonomisk fare
Wilhelmsen ser også for seg at den økonomiske utviklingen i Russland kan føre til en mer utbredt fremmedfrykt og medfølgende vold.

- Russisk politikk og kultur har alltid brukt syndebukker. Blir det resesjon i Russland, vil det for den vanlige mann i gata fort bli nærliggende å peke på andre, sier Wilhelmsen, som tror en økonomisk krise også vil bli veldig farlig for regimet.

Russland har de senere årene blitt en stormakt på olje, uten at myndighetene har gjennomført reformer for å ha flere ben å stå på dersom oljeprisene - som nå - svikter.

- Hele stabiliteten, legitimiteten og fundamentet i det russiske regimet har vært nettopp oppgangstider. Det er et problem hvordan de har håndtert krisen. De har falt for fristelsen og latt være å opplyse om hvor alvorlig krisen er. Det er dumt når folk plutslelg føler den på kroppen, og de mister jobben og har mindre penger. Det vil kunne få konsekvenser.

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere