RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SABRI ELMHEDWI (EPA)

Drepte 270 - lever i luksus

Sist oppdatert:
Lockerbie-bomberen ble utlevert fordi han hadde tre måneder igjen å leve. Seks måneder senere lever han et liv i luksus.

Abdel Baset al-Megrahi (57) ble dømt til livstid i fengsel for terrorangrepet mot et Pan Am-passasjerfly, som eksploderte i luften og styrtet i Lockerbie, Skottland i 1988. 270 mennesker mistet livet i bombeangrepet.

Megrahi ble i fjor høst utlevert fra Storbritannia til Libya av barmhjertighetsgrunner fordi han lider av uhelbredelig prostatakreft, og hadde bare tre måneder igjen å leve.

Men seks måneder senere bor han i en luksusvilla og skal angivelig være ferdig med kreftbehandlingen, som han startet på da han returnerte til hjemlandet.

Tre måneder igjen å leve
Under skotsk lov kan en løslate en dømt fange på barmhjertighetsgrunnlag dersom det er grunn til å tro at personen kun har tre måneder eller mindre igjen å leve. Det var under dette grunnlaget at den skotske justisministeren Kenny MacAskill valgte å løslate Megrahi og utlevere ham til hjemlandet Libya i fjor høst.

Professor Karol Sikora, som undersøkte Megrahi i Storbritannia, anslo at Lockerbie-bomberen hadde kun tre måneder å leve.

Sikora innser nå at pårørende til de 270 menneskene er fortvilte over at prognosen hans ikke stemte.

Ifølge The Sunday Telegraph betalte libyske myndigheter for Megrahis medisinske bevis, som resulterte i løslatelsen, og oppfordret leger til å si at han kun hadde tre måneder igjen å leve.

Vanskelig å gi en prognose
Dr. Chris Parker, som er prostataekspert ved Institute of Cancer Research and the Royal Marsden Hospital, sier til avisen at det er svært vanskelig å gi en nøyaktig prognose for kreftpasienter.

- Forskning viser at eksperter har store problemer med å forutsi hvor lenge individuelle pasienter har igjen å leve, sier han til The Sunday Telegraph.

Megrahi undergikk kjemoterapi og ble behandlet med Docetaxel da han returnerte til Libya.

- Den gjennomsnittlige prognosen for overlevelse etter behandling med Docetaxel er tolv måneder, sier Parker.

- Dette kan variere i stor grad, men det ville vært svært uvanlig å leve lengre enn to år, legger han til.

Megrahi bor nå i en toetasjes villa sammen med familien i den libyske hovedstaden Tripoli. Boligen har en enorm uteplass med et selskapstelt der familien kan underholde gjester. Eiendommen er godt sikret med både sikkerhetsporter og sivile politifolk.

Familien skal ha fått en stor pengekompensasjon av den libyske regjeringen da Megrahi ble dømt til livstid i Skottland.

Skapte sterke reaksjoner
Løslatelsen og utleveringen skapte sterke reaksjoner både blant britiske politikere og i verden for øvrig. President Barack Obama ga Gordon Brown refs for løslatelsen ettersom flesteparten av de 270 drepte var amerikanere.

Og Skottlands tidligere førsteminister Jack McConnell kalte beslutningen en grov feilvurdering. Mens Skottlands nåværende førsteminister forsøkte å forsvare avgjørelsen.

- Vi skjønner frustrasjonen. Vi forstår uenigheten. Men vi er nødt til å gjøre det vi mener er riktig i henhold til vårt rettssystem, og det er vi forpliktet til å gjøre, sa McConnell i en uttalelse i august i fjor.

Libya har tidligere antydet at løslatelsen av Megrahi kom i stand som følge av en handelsavtale mellom Storbritannia og Libya. Men dette er blitt avvist fra britisk hold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere