RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drepte Anna Lindh – nå snakker han ut

Foto: OLA TORKELSSON (AFP)
Sist oppdatert:
Mijailo Mijailovic forteller for første gang om dagen han drepte Sveriges utenriksminister.

Etter åtte år velger Anna Lindhs morder, Mijailo Mijailovic å fortelle sin historie. Han overfalt henne med kviv på kjøpesentret NK i Stockholm 10. september 2003. Hun døde dagen etter på sykehus av skadene hun ble påført.

Det brutale mordet forandret på noen få sekunder Sveriges politiske historie.

I et eksklusivt intervju med Expressen søndag forteller Mijailo Mijailovic om hva som skjedde den skjebnesvangre dagen.

Lette i mange butikker
Mijailovic så Anna Lindh og hennes venninner utenfor kjøpesentret NK, da de var på vei inn og han var på vei ut. Der og da bestemte han seg for å angripe henne. Han forteller at han sto en stund utenfor å ventet.

- Så gikk jeg etter dem inn på NK for å begynne å lete, sier han. Ved to separate tilfeller blir han med 14 minutters mellomrom fanget inn på ett av NKs overvåkingskamera i sportsavdelingen.

- Tok fram kniven
Etter at han hadde lett etter dem en god stund, fikk han øye på utenriksministeren og hennes venninner på klesbutikken Filippa K.

- Jeg gikk bare fram, tok fram kniven, og det skjedde der inne. Det skjedde så fort, Jeg husker at det var en traumatisk atmosfære, det var veldig trangt og noen ropte «fang ham». Jeg husker det var mange skrik, forteller han til Expressen.

- Hvorfor sluttet du da du hadde begynt?

- Jeg vet ikke. Det ble sånn. Jeg snudde meg, på vei ut slengte jeg kniven i rulletrappen. Slik at folk ikke skulle se at jeg hadde en kniv i hånden. Jeg trodde ikke at jeg skulle klare meg uten at folk skulle forsøke å holde meg fast til politiet kom. Det var noen som forsøkte.

Ruspåvirket
Han forteller at han var påvirket av rusmidler da angrepet dant sted. Mijailovic forklarer at han likevel med en gang forsto hva han hadde gjort. Etterpå rømte han til skogen i Södertälje.

- Jeg satt der i skogen og tenkte. Dette er min siste tid i frihet. Det blir fengsel i 99 år.

- Hvorfor angrep du Anna Lindh?

- Fordi jeg kjente hat mot politikere, både svenske og serbiske. Jeg la skylden på alt jeg hadde mislyktes med på politikerne, forteller han.

Etter at politiet hadde spanet på mannen i et par dager og etter at DNA analysene hans ble funnet på en caps i en søppeldunk langs fluktveien hans, slo de til.

Ville lure rettspsykiaterne
«Jeg er Tom Cruise», sa han i det første avhøret, og krevde Tom Cruise til sin forsvarer.

Han forklarer at han prøvde å lure politiet og rettspsykiaterne til at han var psykisk syk, og derfor kunne dømmes til psykisk helsevern.

- Jo mer ustabil du er, desto mer lytter legene til deg. Men det finnes leter som er vanskelig å lure. Også finnes de som er lett å lure. Jeg rundlurte Anders Forsman og kan man lure en professor i psykiatri, da kan hva som helst hende.

Han forteller at han nå ville gi en forklaring.

- Man kan ikke bli tilgitt for alt. Jeg kommer til på havne i helvetet, når den tiden kommer. Alle havner ikke i paradiset, vet du, sier han.

Hele intervjuet kan du lese her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere