Gå til sidens hovedinnhold

Drepte «CIA-agenter» var Blackwateransatte

To av de selvmordsdrepte amerikanerne i Afghanistan, jobbet i virkeligheten for det omstridte sikkerhetsfirmaet.

Amerikanske myndigheter har tidligere opplyst at de drepte under et selvmordsangrep på militærbasen Chapman i Khost-provinsen i Afghanistan, var sju CIA-agenter og en jordansk etterretningsoffiser.

Les: CIA-agenter drept i Afghanistan

Nå viser det seg av to av de påståtte CIA-agentene som ble drept i angrepet, egentlig var hyret inn fra det omstridte amerikanske sikkerhetsselskapet Xe - tidligere kjent som Blackwater, melder amerikanske medier.

Sivile drap
Blackwater Worldwide jobbet for USA med sikkerhet i Irak, og var den største gruppen med leiesoldater i landet, da de ble mer kjent for sin fremferd på Nisoor-plassen i september 2007.

Leiesoldatene hadde tatt seg ulovlig ut av den såkalte grønne sonen i Bagdad, da de mente seg truet av en bil de mente var en selvmordsbomber og åpnet ild. 14 sivile irakere mistet livet, ingen av dem bevæpnet. Flere ble skutt og drept da de satt i en bil som forsøkte å flykte.

Irakerne krevde at Blackwater skulle forlate landet, og amerikanske myndigheter gikk til rettslige skritt.

Saksøkt
I desember 2008 ble fem av leiesoldatene - alle tidligere soldater i USAs hær - fremstilt for retten, siktet for 14 drap og 20 drapsforsøk.

Saken ble henlagt, og Irak gikk i januar i år til søksmål mot Blackwater.

Etter episoden støttet ledelsen i Blackwater sine leiesoldater, og beklaget sterkt at en sjette hadde inngått en avtale med amerikanske myndigheter for å få redusert straff. Senere har selskapet skiftet navn og jobber fortsatt for amerikanerne.

Les: Leiesoldater siktet for massedrap

Dobbeltagent
Gjerningsmannen bak angrepet i Khost var den jordanske legen Humam Khalil Mohammed (36).

Han var vervet av jordansk etterretning og ble regnet av amerikanerne for å være en av sine viktigste informanter på flere år. I realiteten jobbet han som agent for Al-Qaida.

Les også: CIA-bomber var dobbeltagent

I ettertid har det også kommet fram at han var en kjent jihadist, som blant annet opptrådte på Al-Qaidas nettsider.

USA øverste sikkerhetsansvarlige i Afghanistan har selv kritisert etterretningen for å ha altfor lite kunnskap om landet, folket og opprøreren der.

Hevn
Al-Qaida bekrefter samtidig at det var de som sto bak selvmordsaksjonen i Khost-provinsen og sier i en kunngjøring gjengitt på nettstedet SITE at angrepet var hevn for de amerikanske droneangrepene.

Al-Qaidas øverstkommanderende i Afghanistan, Mustafa Abu al-Yazid, opplyser at selvmordsbomberen etterlot seg en liste med navn på flere han ville hevne, blant dem den pakistanske talibanlederen Baitullah Mehsud som ble drept i et amerikansk droneangrep i august, skriver NTB.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken