Drepte kone og to barn

Foto: Scanpix/TV2

- Jeg var psykisk syk. Derfor gjorde jeg det, fortalte irakeren om de grufulle drapene på kone og barn.

24.03.10 12:09

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Apatisk sitter den irakiske 45-åringen ved siden av sine advokater i Oslo tingrett. Hvorvidt han klarer å følge med på hva tolkene forteller ham i hodetelefonene, er usikkert. Mannen er psykisk syk. Det var også grunnen til at han 14. august 2008 drepte sin familie i korttidshjemmet på Grefsen.

- Jeg var psykisk syk. Derfor gjorde jeg det, sa mannen da dommeren spurte ham om skyldspørsmålet.

Den sommerdagen i 2008 drepte han sin kone og sine to barn på fem år og ni måneder. Først knivstakk han sin kone en rekke ganger slik at hun døde. Deretter drepte han sine barn.

Innlagt
Den 45 år gamle kurderen ble pågrepet utenfor hjemmet på Grefsen. Han ble først vurdert strafferettslig tilregnelig at psykologene. Senere mente fengselet at han måtte være syk, og sendte ham til Dikemark sykehus for ny vurdering.

I oktober 2009 konkluderte psykologene med at han var psykotisk både på gjerningstidspunktet og i dag.

Da straffesaken begynte onsdag, konstaterte aktor Jørn S. Maurud at påtalemyndigheten ikke vil legge ned påstand om straff, men overføring til tvungen psykisk helsevern.

I Norge siden 1999
Mannen skal ha vært gift med sin avdøde kone siden 1996. Den i dag 45 år gamle mannen kom til Norge som irakisk statsborger fra Kurdistan i 1999 og søkte asyl. Han fikk senere permanent opphold i 2002. Ektefellen kom til Norge i gjenforening i 2001.

Paret hadde to felles barn på 5 år og 9 måneder gamle. Den eldste var født i Norge og den yngste født i Irak.

Gikk til lege
I mai 2008 kom familien tilbake til Norge etter et lengre opphold i Irak. Mannen gikk da til lege etter oppfordring fra sin avdøde hustru.

- Vi hadde et godt forhold. Jeg hadde ingen problemer i familien min. Det som skjedde, skjedde fordi jeg var syk, sa mannen i retten.

Fra etterforskningen er det heller ikke noe som tyder på at ekteparet har kranglet spesielt mye før drapene skjedde.

Husker ikke drapet
Mannen kunne ikke forklare i retten hvorfor han drepte sin familie utover at han var syk. Han svarte kort på spørsmål fra statsadvokat Maurud, og sa at alt var bra i hjemmet.

- Jeg angrer for det jeg gjorde i uken etterpå, sa mannen.

Av selve drapene husker han ingenting.

- Er det sant? spurte Maurud.

Til det fikk han ikke noe svar fra mannen. Også hans forsvarer forsøkte å få noe ut av 45-åringen om hvordan stemningen var i familien før drapet.

Men den tiltalte mannen svarte lite. Mens aktor, forsvarer og tolk stilte ham spørsmål, satt han stort sett stille med blikket på bordplata foran seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.