*Nettavisen* Nyheter.

Dresden har blitt et valfartssted for en spesiell type «pilegrimer» - borgermester  fortviler

90 PROSENT AV SENTRUM ØDELAGT: Store deler av sentrum i Dresden ble ødelagt av bombingen og brannene da allierte styrker angrep 13. februar 1945. Vår frues kirke (bildet) var en av bygningene som ble ødelagt.

90 PROSENT AV SENTRUM ØDELAGT: Store deler av sentrum i Dresden ble ødelagt av bombingen og brannene da allierte styrker angrep 13. februar 1945. Vår frues kirke (bildet) var en av bygningene som ble ødelagt. Foto: Matthias Rietschel (Reuters)

75 år etter angrepet er bombingen av Dresden fortsatt omdiskutert.

13.02.20 14:56

13. februar 1945 startet den allierte bombingen av den tyske byen Dresden. 75 år senere er hendelsen fra andre verdenskrig fortsatt omdiskutert.

Opp mot 25.000 mennesker ble drept, og 90 prosent av sentrum i Dresden ble ødelagt i angrepene.

Om den totale ødeleggelsen av Dresden var nødvendig eller ikke har lenge vært et omdiskutert tema. For nynazister har byen og bombingen blitt noe hellig.

I likhet med Hitlers regime anser dagens nynazister bombingen som en grov krigsforbrytelse. De mener hendelsen er et prakteksempel på angloamerikansk «terror» under krigen.

Les også: 75 år siden frigjøringen av Auschwitz: Rolf husker lekekameratene som forsvant

Angrepet på byen ble innledet av det britiske luftforsvaret om kvelden 13. februar 1945. Etter å ha utført to bombeangrep i løpet av natten tok det amerikanske luftforsvaret over oppdraget og bombet byen på dagtid 14. og 15. februar.

Brannbombene skapte en massiv brannstorm i sentrum av byen. Flere som hadde søkt dekning i bomberom, ble kvalt da flammene på overflaten sugde til seg oksygenet.

Forfatteren Kurt Vonnegut var vitne til bombingen av Dresden. I boken «Slaktehus-5» beskriver han byen som en stor ildkule, som i etterkant av brannene så ut som månens overflate.

Klikk på bildet for å forstørre. UØNSKET OPPMERKSOMHET: – At byen har blitt et sted for denne typen «pilegrimsreiser» er en katastrofe for oss, sier Dresdens borgermester Dirk Hilbert.

UØNSKET OPPMERKSOMHET: – At byen har blitt et sted for denne typen «pilegrimsreiser» er en katastrofe for oss, sier Dresdens borgermester Dirk Hilbert. Foto: Faksimile (Facebook)

Påstått krigsforbrytelse

Naziregimet forsøkte raskt å fremme argumentet om at bombingen var en krigsforbrytelse ved å hevde at 200.000 sivile ble drept i angrepet. Lokale myndigheter anslo tallet til å være en tidel av dette.

Flere av dagens nynazister og andre høyreekstreme anser naziregimets tall som riktig. Historikere har derimot konstatert at antallet drepte lå et sted mellom 18.000 og 25.000.

Under andre verdenskrig fungerte Dresden som et knutepunkt for transport og var sterkt preget av krigsindustri. Eksperter har lenge diskutert hvorvidt bombingen av byen var en krigsforbrytelse.

– Flere eksperter mener bombeangrepet var en krigsforbrytelse, men hendelsen i Dresden må sees i sammenheng med krigen. Hvis bombingen av Dresden var en krigsforbrytelse, gjelder dette også mange andre luftangrep utført av begge sider under krigen, sier den tyske historikeren Jens Wehner til nyhetsbyrået DPA.

Klikk på bildet for å forstørre. / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT

75 ÅR SIDEN: Torsdag er det 75 år siden opp mot 25.000 mennesker ble drept i allierte bombeangrep mot Dresden. Store deler av byens sentrum ble ødelagt. Foto: Handout (AFP)

Pilegrimsreise

Nynazister og andre høyreekstreme samler seg årlig i Dresden for å minnes sin egen og naziregimets versjon av historien.

– At byen har blitt et sted for denne typen «pilegrimsreiser» er en katastrofe for oss, sier Dresdens borgermester Dirk Hilbert.

Det britiske og amerikanske angrepet på Dresden ble også brukt til propagandaformål og omtalt som terror av kommunistregimet i Øst-Tyskland.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag