Gå til sidens hovedinnhold

- Drev dagligvarebutikk - svindlet Nav for over 219.000 kroner

- Den tidligere eieren drev da butikken på vegne av meg, og alt jeg tjente på å bidra til driften gikk til den tidligere eieren.

38-åringen hevet sykepenger fra Nav, samtidig som han var daglig leder for en dagligvarebutikk.

Fra 19. juni til 30. mai leverte den 38 år gamle mannen krav om sykepenger. Til sammen lød kravet på 219.418 kroner. Mannen møter i Oslo tingrett sammen med sin forsvarer Olav Christian Myhr, tiltalt for grovt trygdebedrageri, og erkjenner ikke straffskyld.

- Jeg drev ikke butikken
Tiltalte skal ha opprettet et enkeltmannsforetak og kjøpte butikken hvor han etter hvert ble daglig leder i juli 2006. Forut for butikkjøpet ble mannen sykemeldt. Hans tidligere arbeidsgiver Alex Sushi utbetalte sykepenger fra 1. juni til 19. juni, da overtok Nav utbetalingen.

- Ja, det er riktig at jeg kjøpte en butikk. Men jeg startet ikke opp driften med en gang, fordi jeg var syk. Den tidligere eieren drev da butikken på vegne av meg, og alt jeg tjente på å bidra til driften gikk til den tidligere eieren, forklarte mannen seg i retten.

38-åringen levde da av sykepengene han fikk utbetalt fra Nav. I september 2007 solgte han butikken igjen.

- Var fortsatt syk

- Du har jo forklart at du ønsket å drive noe, og ønsket å tjene penger. Hva tenker du om det, og at du fikk hevet sykepenger samtidig, spurte politiadvokat Ida Beate Fengsrud mannen i retten.

- Jeg kjøpte butikken for å tjene penger fordi jeg måtte slutte i den andre jobben på grunn av ryggsmerter, sa mannen.

Ifølge trygdeloven var mannen pliktig til å varsle Nav om at han startet en ny næringsvirksomhet mens han var sykemeldt. Han forklarte selv at han ikke varslet Nav om butikkjøpet, fordi han fortsatt var syk da han kjøpte og bisto med å drive butikken.

- Når man oppretter et firma er det en forberedende handling. Han burde derfor gitt beskjed til Nav. Funksjonsbortfallet han hadde som gjorde han sykemeldt i den ene jobben gjør ham ikke automatisk uskikket til å ha en annen jobb, forklarte en saksbehandler fra Nav seg i retten.

Forsvarer Olav Christian Myhr forklarte at tiltalte solgte butikken med tap etter kort tid.

Mannen er tiltalt for å ha brutt straffelovens paragraf 270, første ledd og 271, annet ledd.

Rekordsvindel av sykepenger
NAV anmeldte i 2012 142 personer for svindel av sykepenger. Aldri har så mange blitt anmeldt for svindel av sykepenger på ett år.

Anmeldelsene dreier seg om svindel av 30 millioner kroner. De anmeldte er mistenkt for å ha oppgitt en høyere inntekt enn de faktisk har hatt, arbeidet svart mens de mottok sykepenger, eller begynt i jobb hos en annen arbeidsgiver mens de fortsatt var sykemeldt.

I 2010 ble 70 personer anmeldt, og i 2011 ble 108 personer anmeldt for å ha krevd sykepenger de ikke hadde krav på.

Får redusert beløpet
Tiltalen ble tatt ut i november 2011, saken har vært berammet i februar 2012, i august 2012, og i desember 2012.

- Det er ingen tvil om at denne saken har tatt lang tid å etterforske og få opp, sa politiadvokaten.

Siden saken går helt tilbake til 2006 reduseres deler av beløpet Nav ønsker å få tilbakebetalt fra mannen med 47.790 kroner.

I dag jobber mannen som restaurantmedarbeider og kantineassistent.

- Skulle ha opplyst
- Annenhver uke har mannen levert skjemaer til Nav, hvor han har krysset av at han ikke er i arbeid. Formålet med sykepenger er jo nettopp å dekke et inntektstap når man er syk, og legger til grunn at han må ha skjønt at han skulle opplyse til Nav at han startet ny virksomhet, selv om den viste seg ikke å være spesielt innbringende, sa politiadvokat Fengsrud i sin sluttprosedyre.

Hun mener tiltalen skal reduseres med 13 dager, og at mannen startet sitt trygdebedrageri 1. juli 2006. Tiltalen reduseres derfor til 207.975 kroner, og siden kravet om pengene mannen fikk utbetalt i løpet av 2006 er foreldet kan han nå bli dømt til å betale kun 112.395 kroner.

Aktor la ned påstand om at mannen dømmes til fire måneders betinget fengsel.

Skylder på lav omsetning
- Den lave omsetningen viser at det har vært mangel på arbeidskraft i butikken, sa forsvarer Myhr og viste til at den daglige omsetningen i snitt var på 4000 kroner.

Aktoratet hevder at det daglig ble foretatt transaksjoner i selskapet, men forsvareren mente at dette ikke kan dokumenteres på en skikkelig måte.

- Det som er utført her av en så bagatellmessig karakter at tiltalte hadde god grunn til å vurdere dette som ikke å være i arbeid, fortsatte Myhr.

- Da har han ikke gitt mangelfulle opplysninger, og ikke handlet i strid med straffelovens paragrafer som han er tiltalt for å ha brutt.

Dommen vil foreligge fredag 8. februar.

Nettavisen følger saken

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken