*Nettavisen* Nyheter.

Drikk mer kakao

Foto: (Crestock)

Derfor bør du pakke tursekken med kakao, appelsiner og sjokolade.

(SIDE2): Visste du at en kopp kakao inneholder mer antioksidanter enn både rødvin og grønn te?

Tips og oppskrifter lenger ned i artikkelen.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Næringsrik kakao
Påsken nærmer seg og mange pakker tursekken med appelsiner, sjokolade og kakao. Ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Opplysningskontoret for Meieriprodukter forteller at denne turmaten slettes ikke er så dum.

- Kakaopulver og mørk sjokolade inneholder jern som er viktig for å transportere oksygen fra lungene og ut til musklene i armer og bein, forteller Ellen i Melk.no.

Særlig oppfordres jenter og kvinner til å drikke mer kakao fordi gjennomsnittet får i seg både for lite kalsium og jern.

- I tillegg til antioksidantene, inneholder den en rekke andre nyttige næringsstoffer kroppen trenger. Blant annet inneholder alle melkevarianter proteiner som kroppen kan bruke til å danne muskler og kalsium som er viktig for å styrke skjelettet, opplyser ernæringsfysiologen.

Det er viktig at du lager kakaoen fra bunnen av. Bruker du ferdigpulver som blandes med vann går du glipp av alle næringsstoffene i melken. Når du lager hjemmelaget kakao kan du i tillegg regulere sukkermengden selv. Den sunneste kakaoen lager du med mager melk, lite sukker og mørk sjokolade eller kakaopulver.

Ja til tursjokolade
Kvikk Lunsj er den tradisjonelle tursjokoladen. Denne sjokoladen med kjeks gir deg raske karbohydrater når du er på tur, som gir deg krefter til å komme over den neste kneiken. Sjokolade inneholder også stoffer som øker blodgjennomstrømningen i kroppen og som gjør deg mer årvåken. Sjokolade med nøtter er også er godt alternativ om du vil ha med deg noe søtt i sekken:

- Dersom vi skal driste oss til å komme med et forslag til forbedringer i den norske påskenisten er det å bytte ut den typiske tursjokoladen med en sjokolade som inneholder nøtter i stedet for kjeks, tipser Ellen. Nøtter gir deg en lengre metthetsfølelse og de inneholder det sunne, umettede fettet, som er langt sunnere enn fettet i kjeks.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Spis appelsiner
Appelsiner er stappet av C-vitaminer og andre stoffer kroppen trenger. En appelsin eller to i sekken er absolutt et lurt og sunt alternativ.

- Fordelen med å spise appelsinene istedenfor å drikke dem som juice, er at du også får i deg en god del fiber. Det hjelper til å holde magen i gang, noe som kan være ekstra nyttig i påsken, hvor det kanskje blir mer fet mat og snop enn til hverdags, forteller Ellen i Melk.no.

Les også: - Vi er lettlurte ofte

Kakao på termos 4 porsjoner:
Ingredienser:
4 ss sukker
5 ss kakaopulver
1 ss vaniljesukker
1 liter lettmelk

Fremgangsmåte:
Bland kakao, sukker, vaniljesukker og litt av melken i en kjele. Kok opp blandingen under omrøring. Spe med resten av melken. Visp i kakaoen til den når kokepunktet.

Sunnere kakao 4 porsjoner
Ingredienser:
5 ss kakaopulver
2 ss sukker
1 ss vaniljesukker eller ¼ vaniljestang
1 bit mørk sjokolade (minst 70 %), hakket
4 ss vann
1 liter lettmelk

Fremgangsmåte:
Bland kakaopulver og sukker (og frøene fra vaniljestangen) og tilsett vannet. Rør godt til sammen til alle klumpene er bort. Tilsett sjokoladen og melk. Kok opp mens du rører hele tiden. Servers med kakao- og kaneldryss på toppen.

Chilikakao 2 porsjoner
Ingredienser
1 stk vaniljestang
4 dl lett- eller ekstralett melk
3 ss kakaopulver
1 ts rød chili
½ dl honning
2 ts maisstivelse (maizena)
2 ss vann
150 g 70 % kakao mørk kokesjokolade

Fremgangsmåte:
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang, frø, melk, kakao, finhakket chili (splitt og fjern frøene) og honning i en kjele og varm det til kokepunktet. Rør ut maizenamel med vann. Bland den utrørte maisennaen i det varme melkeblandingen og la det småkoke i ca ½ minutt. Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokolade har smeltet.

Oppskriftene er hentet fra melk.no

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag