RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drikker du for mye?

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)
Finn ut hvilken type alkoholbruker du er her.

(SIDE2): På glade, late sommerdager er terskelen for å jekke en øl eller en flaske vin en hel del lavere for de aller fleste.

Men hvilken type alkoholforbruker er du egentlig?

Nettstedet askmen.com skriver at eksperter kategoriserer dine drikkevaner i en av disse fire gruppene.

Les videre for å se hvor du passer inn.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Sosial drikking
Om du ikke konsumerer mer enn to enheter per dag, kan du klassifisere deg selv som en sosial drikker. Så om du tar et par glass pils etter jobben eller litt rødvin til maten, trenger du absolutt ikke bety at det er fare på ferde.

Likevel anbefales det ikke å nyte alkohol hver dag - selv i såpass moderate mengder. Det er på dette stadiet du ønsker å være når du vil opp og frem her i verden, da den sosiale drikkeren kan ta seg en dram eller to uten å miste kontrollen.

Kraftig drikking
Her begynner du å komme i faresonen. Dersom du får i deg mer enn 21 enheter (en enhet = ca. 0.3 liter øl) i uka, eller mer enn fire enheter i løpet av en dag, kan dette være skadelig for helsa. Om denne drikkefrekvensen opprettholdes over lang tid kan du få alvorlige helseplager som slitasje på lever, bukspyttkjertelen og hjertet, samt nedsatt seksualdrift.

Det er også viktig å se hvordan ditt alkoholforbruk påvirker dine private og jobbmessige forhold til andre. Dersom du føler at drikkingen din går utover noen av disse aspektene i livet ditt, bør du kutte ned.

Artikkelen fortsetter under bildet

Problemdrikking
En problemdrikker kjøper seg en sixpack hver dag, selv om han eller hun opplever alkoholrelaterte problemer på jobb eller på privaten. Selv om disse alkoholforbrukerne ikke er fysisk avhengige, er drikkingen deres blitt en dårlig vane.

Om du føler deg skyldig når du drikker eller ofte skulker jobben etter en tur på byen, er dette et tegn på at du får i deg for mye. Personer på dette stadiet vil også vanligvis rammes av skrumplever.

Avhengighet
Om du befinner deg på dette stadiet vil alkoholen ha endret deg fra en sosial og omgjengelig partyløve til en tilbaketrukket alkoholiker. For folk i denne gruppen vil deres overdrevne alkoholforbruk gjøre at man gir opp både personlige og profesjonelle forpliktelser.

I tillegg opplever man fysiske abstinenser når man ikke drikker. Selv om alkohol er årsaken til problemet, er det dessverre også ofte trøsten og løsningen. Et annet soleklart tegn på at du befinner deg på dette stadiet er at du nekter å innrømme at du drikker for mye.

Dersom du er bekymret for om du har et drikkeproblem kan du få informasjon og hjelp hos Anonyme Alkoholikere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere