RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drillo forever

Foto: Heiko Junge/SCANPIX
Sist oppdatert:
Det norske fotballandslaget er låst fast I Drillos fotballfilosofi fram til 2016. Det er et dristig grep.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb har funnet en langsiktig løsning for det norske landslaget, og med litt flaks kan man glemme trenerspørsmålet fram til EM i 2016.

Nå blir det Drillo fram til EM i 2012, og da står Drillo-elev Ståle Solbakken klar til å lede Norge ut i en ny VM-kvalifikasjon.

Løsningen er langsiktig, den bygger på Norges suksessformel fra siste år og fra Drillos forrige epoke på 90-tallet, og den sikrer seks års kontinuitet rundt en fotballfilosofi. Alt dette er veldig bra, og erfaringene fra suksessfulle fotballklubber som Manchester United er at gode trenere kan sitte nesten evig hvis de har suksess.

Mye i Drillos fotballsyn er felles for de aller fleste lag i dag: Soneforsvar, aggressivt press når motstanderne har ballen, gjennombruddshissighet og raske kontringer. Norge har ikke gode nok spillere til å trille ball, og må utnytte at motstanderlaget kan komme i ubalanse.

Denne oppskriften har vist seg særlig suksessfull på Ullevaal - og mot antatt bedre lag - hvis Norge har lyktes å få kampen inn i et spor hvor motstanderne triller ball. Norge har ikke vært like gode til å dominere og skape sjanser mot antatt dårligere motstandere.

Om Drillo-fotball er riktig resept fram mot 2016 er et fotballfaglig spørsmål jeg skal overlate til ekspertene. Men jeg er ikke i tvil om at det er riktig å tenke langsiktig, og at det virker nærliggende å bygge videre på den metoden som tross alt har gitt Norge suksess. Som trener er Drillo en vinner, og årets score med fem seire, to uavgjort og to tap er mer enn godkjent. Det var ingen grunn til å vrake Drillo nå.

Derimot kan det være mer dristig å inngå en fremtidig avtale om at Ståle Solbakken skal overta om 18 måneder. Det er en lang tid, og mye kan skje i den perioden. FC København kan eksempelvis prestere dårlig, og en trener på oppsigelse kan få store utfordringer. I verste fall kommer Solbakken tilbake til Norge etter en sportslig fiasko i Danmark, og da vil det garantert komme kritikk for å ha låst landslaget fast til mannen fram til 2016.

Men lederansettelser er risikosport. Man tar en kalkulert risiko. Foreløpig er jeg villig til å satse pengene mine på at det er riktig av Norge å satse langsiktig på «the mad professor» og hans lange elev.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere