*Nettavisen* Nyheter.

Dristig teaterhøst

Til høsten tar Riksteatret opp spørsmål som er fristende å skyve under teppet, mener teatersjef Ellen Horn.

15.06.06 15:17

Onsdag presenterte Riksteatret sitt repertoar for høsten 2006.

Ellen Horn viser til dristighet ved flere av forestillingene, som for eksempel at rollen i Hedda Gabler er gitt til en med etnisk bakgrunn (Lavleen Kaur) .

Det ligger også noe vågalt i Sogn og Fjordane Teaters forestilling «Saman skal vi leve», som nå skal ut på turnè med Riksteatret. Stykket har utgangspunkt i Arve Beheim Karlsen som ble mobbet og forfulgt og senere funnet død i Sogndalselva i 1999.

Det er også noe dristig over oppsetningen «...Til døden skiller oss ad», med Kjersti Holmen og Sverre Anker Ousdal. Her tas det opp problemer som ofte skyves bort, påpeker Horn.

- Når et forhold har vart noen år er det vanskelig å konfrontere hverandre. Mange velger å krype under dyna, som Kjersti Holmen sa så fint, sier Horn til TV 2Nettavisen.

Gjenforenes på teaterscenen
Det er nærmere ti år siden Holmen og Ousdal stod på samme teaterscene sist. Den 30.september spiller de ekteparet Lisa og Gilles i samlivsdramaet «...Til døden skiller oss ad» av Eric-Emmanuel Schmitt.

Holmen mener det er en tøff og nådeløs dialog, men den kan gi inspirasjon til å våge den «store samtalen».

- Det er en flott og gripende samtale. Mange vil helt sikkert kjenne seg igjen i samtalen, sier Holmen til TV 2 Nettavisen.

Hun mener det ikke er sikkert at den store samtalen har en god slutt og beskriver den som et vågestykke.

Lei Ibsen?
Shabana Rehman skrev forord til programmet for stykket «Saman skal vi leve» i fjor. Hun innledet også onsdagens presentasjon. Foruten å nevne at Riksteaterets dristige program engasjerer virkeligheten, holdt hun et lite opprør med Ibsen.

- Jeg har ikke klart å la være å blande meg inn i Ibsen-debatten heller, sa hun, før hun holdt en tekst som handlet om vi er lei av Ibsen eller om han fortsatt har noe å gi oss.

- Hørt at jeg snøvler
Riksteatret samarbeider med Norges Røde Kors. President i organisasjonen, Thorvald Stoltenberg, snakket i går om deres allianser og at de jobber med spørsmål om vold og integrering der forestillingene holdes.

Stoltenberg skrøt av Rehman som en av fjorårets beste talere.

- Jeg er misunnelig, for jeg kan aldri bli det. Jeg har hørt at jeg snøvler- men det gikk fint i Danmark, sa han til et lattermildt publikum.

Ellen Horn skjøt inn at kanskje Røde Kors-presidenten bør bli stand up-komiker.

- Hvertfall stand up, svarte Stoltenberg.

Høsten 2006:

Hedda Gabler, premiere 7.september

Skjønnhetsdronninga, premiere 20.september

¿Til døden skiller oss ad, premiere 30.september

Jorden rundt på 80 minutter, premiere 2.september

Saman skal vi leve, premiere 26.september

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.