Gå til sidens hovedinnhold

Driver lesbebar i Oslo: - Vi kan ikke vike unna for frykten!

Orlando-massakren er samtaleemne i LHBT-miljøet i Oslo.

OSLO (Nettavisen): - Vi kan ikke vike unna for frykten. Det blir tvert imot viktigere å vise styrke og stå sammen, sier Vichy Eriksson, innehaver og driver av lesbebaren So i Arbeidergata i Oslo.

Les også: Gjerningsmannen i Orlando skjøt vilt rundt seg

Massakren på nattklubben Pulse i Orlando i USA natt til søndag har satt en støkk i LHBT-miljøet i flere land og er et stort samtaleemne i Oslos skeive miljø, bekrefter Eriksson.

Det årlige OsloPride-arrangementet er like rundt hjørnet og vil bli preget av hendelsen i Orlando, sier de Nettavisen har snakket med.

Klokka 19 mandag vil organisasjonen Fri og flere av utestedene for homofile og lesbiske i Oslo vise sin solidaritet med ofrene i en markering utenfor USAs ambassade.

Åstedet for tragedien i Orlando, nattklubben Pulse, er et utested for homofile, og det har vært spekulert i om gjerningsmannen Omar Mateen var drevet av et hat mot homofile. Han blir etterforsket for mulige forbindelser til ytterliggående islamister. Det er så langt ikke bekreftet noen forbindelse mellom Mateen og IS, og personer som kjente ham har beskrevet ham som mentalt ustabil.

Les også: Denne kristne kirken hyller massakren i Orlando

- Ikke til å fatte

- Det hele er ikke til å fatte. Vi føler med de som er rammet. Vi er kolleger. Jeg tenker at dette egentlig kunne ha skjedd hvor som helst, sier Eriksson når Nettavisen treffer henne mandag ettermiddag.

Skal delta i OsloPride

Samtidig understreker Eriksson at frykten ikke kan få lov til å ta overhånd.

- Neste uke er det OsloPride-parade. Vi deltar i opptoget, er til stede under PridePark i Spikersuppa og vi utvider åpningstidene i forbindelse med arrangementet. Det er lett å tenke at vi har kommet langt når det gjelder rettigheter for lesbiske og homofile, men dette er en påminnelse om at kampen om likestilling må fortsette og at synliggjøring er viktig, sier Eriksson til Nettavisen.

- God dialog med politiet

Utestedet So har eksistert i sju år, og Eriksson sier det viktigste for henne som innehaver er at ingen skal føle seg diskriminert og at alle skal føle seg trygge innenfor disse veggene.

- Når det gjelder sikkerheten har vi en god dialog med politiet. Vi tenker sikkerhet, men har heldigvis ikke hatt noen alvorlige problemer, sier hun.

- Preger oss alle

- Vi er hele tiden i dialog med politiet og har stor vekt på sikkerhet, sier innehaver av London pub, Avni Fetisi, til Nettavisen.

- Det som skjedde i Orlando er forferdelig og preger oss alle, uansett hvilket miljø vi tilhører. Det blir helt sikkert et samtaleemne når vi åpner dørene i dag, og vi kommer til å delta under markeringen utenfor USAs ambassade, sier Fetisi.

- Ofrene i våre tanker

- Det er ingen tvil om at ofrene i Orlando kommer til å være i våre tanker under OsloPride i Oslo, sier Ingvild Endestad, leder i organisasjonen Fri.

- Vi har fått mange telefoner fra folk som ønsker å delta og vise sin solidaritet med ofrene for massakren, sier hun.

Pride-festivalen begynner så smått allerede denne uken, men høydepunktet er selve paraden neste lørdag. I fjor deltok 25.000 i opptoget.

Endestad sier USA har tatt viktige skritt for like rettigheter og aksept av homofile og lesbiske, ikke minst etter at USAs høyesterett i fjor ga grønt lys for homoekteskap.

Les også: - Massakren setter en støkk i oss

- Samtidig har vi sett tilbakeslag i form av nye lover som rammer LHBT-personer, sier Endestad.

Hun tror massakren i Orlando må sees i sammenheng med homohat og understreker at hatkriminalitet uansett er en stor utfordring og noe som blir et tema i flere debatter under årets Pride-arrangement.

- Det finnes mange som retter sitt hat mot homofile, lesbiske og transpersoner. I USA har LHBT-personer dobbel så stor sjanse for å bli utsatt for hatkriminalitet som jøder og svarte, sier hun.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken