RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drømmeprinsen likner deg

Sist oppdatert:
Tror du den eneste rette befinner seg ett eller annet sted i verden, og at søt musikk vil oppstå på magisk vis når du en gang støter på ham eller henne? Finn ut hva som egentlig skal til for at du faller for noen her.

Det som får oss til å like en spesiell person er verken Amors piler eller annen magi. Faktisk er de psykologiske årsakene temmelig lite romantiske. Dette får deg til å falle for en person:

Utseende
Utseendet er, til forskjell fra karakter og personlighet, noe vi ikke har kontroll over selv, derfor virker det urettferdig å bruke det som et kriterium for å like noen. I undersøkelser setter de fleste utseende langt nede på listen når de blir bedt om å rangere hva som skal til for at de liker noen.

Men forskning på hvordan vi faktisk oppfører oss viser noe annet: På date er det bare hvor attraktiv den du er ute med er som spiller en rolle for hvor godt inntrykk du får av ham eller henne. Dette gjelder ikke bare første gang dere møtes, men også på senere dater.

Heldigvis er det håp for de mindre vakre iblant oss: Utseende ser ut til å bety mindre når man velger en permanent partner. Og de følgende faktorene kan veie opp for at du ikke ser ut som en filmstjerne.

Nærhet
Hvor nær hverandre dere bor har stor betydning både for vennskap og amorøse forhold. En undersøkelse i Philadelphia i 1930-årene viste at en tredjedel av par som skulle gifte seg bodde mindre enn fem kvartaler unna hverandre. Annen forskning viser at den beste forutsetningen for om noen er venner er hvor langt unna hverandre de bor.

Gjenkjennelse
En av de viktigste grunnene til at nærhet fører til at du liker noen, er at det øker gjenkjennelsen. Bare det å ha sett en person flere ganger gjør at du liker ham eller henne bedre. Så hvis du ikke er pen, eller den du har sett deg ut ikke gjengjelder følelsene dine, gjelder det å være utholdende og henge i nærheten, slik at han eller hun ser deg så ofte som mulig.

Likhet
Det gamle ordtaket ”motsetninger tiltrekker hverandre” er stort sett bare sprøyt. Undersøkelser viser at de fleste par er påfallende like hverandre, og jo mer de likner, desto lengre varer ofte forholdet:

- Aldersforskjellen er på maks tre år

- De har omtrent samme intelligens-nivå (Med en forskjell i IQ på maks 5)

- De tilhører samme rase og religion

- De har liknende politiske holdninger

- De tilhører samme sosioøkonomiske klasse

- Høyde og øyenfarge er ofte omtrent den samme (mannen er stort sett litt høyere enn kvinnen)

- De er omtrent like pene. (Årsaken til dette er sannsynligvis at vi regner med å bli avvist hvis vi prøver oss på noen som er mye vakrere, derfor ser vi oss ut folk som er omtrent like pene som oss selv når vi er på flørter’n.)

Kilde: Hilgard's Introduction to Psychology

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere