RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock.com)

Drømmer du om å studere i utlandet?

Da bør du lese dette før du drar.

(SIDE2): Et skoleår i utlandet blir bare mer og mer attraktivt, både for elever, og for fremtidige studier og arbeidsgivere.

God erfaring
Drømmer du om å kombinere pensumlesing med surfetimer på Bali? Eller kanskje du ønsker å studere i en europeisk hovedstad samtidig som du kan nyte livet i en ukjent storby? Utenlandsstudier er en kjempespennende erfaring og for dagens unge er mulighetene nesten uendelige. Men det er noen punkter som er viktig å sjekke ut før du reiser.

ANSA (Association for Norwegian Student Abroad) er en norsk organisasjon som arbeider for å ivareta de norske utenlandsstudentenes faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser, og her er deres tips til hva du som utenlandsstudent bør tenke over:

1) Hva ønsker du å studere?
Ikke hopp på et studie bare fordi bestevenninna di skal gå der eller fordi «foreldrene dine mener det er det beste for deg». Det er du selv som vet best hvilken utdanning som kvalifiserer deg for den karrieren du ønsker deg!

2) Hvor ønsker du å studere?
Er det et spesielt sted eller land du kunne tenke deg å tilbringe studietiden i så sjekk ut hvilke skoler og utdanningsmuligheter som kan passe for dine studieønsker i det aktuelle landet. Ha i bakhodet at undervisningen foregår på det lokale språket!

3) Hvor lenge ønsker du å være i utlandet?
Det er viktig å tenke gjennom om du ønsker å ta hele eller bare deler av studiet i utlandet. Mulighetene er mange. Du kan ta en hel bachelorgrad og/eller mastergrad utenlands, eller du kan reise på kortere utveksling som del av en utdanning ved en høgskole/universitet her hjemme.

I tillegg finnes en del muligheter for kortere utenlandsstudier gjennom norske organisasjoner som samarbeider med norske høgskoler/universitet.

4) Sjekk ut opptakskravene
Dette kan du gjøre på lærestedets nettsider, eller send en e-post til det internasjonale kontoret ved den aktuelle skolen og spør.

Husk at tilleggspoeng og realfagspoeng ikke teller i utlandet!

5) Finansiering – kan du få støtte av Lånekassen?
Hvis studiet ditt er støtteberettiget av Lånekassen kan du søke om støtte når du har mottatt opptaksbrev fra lærerstedet. Mer informasjon om hvor mye du kan få og hvilke studier som er støtteberettiget kan du lese mer om på Lånekassens sider.

Vær klar over at enkelte utdannelser koster mer enn hva Lånekassen dekker. Et tips er derfor å sjekke ut dette før du søker.

I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også enkelte statsstipend og skolestipender som tilbys innen forskjellige fagretninger.

6) Får du godkjent studiet?
Mer informasjon om godkjenning av en utdannelse i utlandet eller søknad om autorisasjon for å utøve et bestemt yrke i Norge (gjelder gjerne helsefag), finner du på INVIA (informasjonssenter om godkjennings- ordninger for utenlandsk kompetanse).

Godkjenningsinstanser kan først godkjenne utdanningen din etter at du har fullført studiene.

7) Hvordan søker du og hva skal være med i søknaden?
Søknadsfrister og søknadsprosedyrer varierer fra land til land og fra lærested til lærested. Du finner nærmere informasjon om søknadsfrister og søknadsprosesser på ANSAs landsider.

Ofte blir du spurt om å legge ved vitnemål (oversatt til engelsk og eventuelt andre språk), motivasjonsbrev og anbefalingsbrev.

8) Husk dette
Innen EU/EØS trenger ikke nordmenn visum. Noen land krever visum og oppholdsstillatelse, og dette må sjekkes i god tid før du reiser. På Utenriksdepartementets landssider finnes det informasjon om regler for innreise til alle land.

Pass også på at du skaffer deg en god forsikring før du reiser. Dette er en absolutt nødvendighet for utenlandsstudenter. Flere forsikringsselskaper tilbyr tilpassede forsikringer og det er verdt å sjekke flere av disse for å sammenlikne priser og hva du får for pengene.

Ta med både visakort og mastercard når du skal være en lengre periode i utlandet. Det er lurt å sjekke gebyrer for uttak i utlandet hos forskjellige banker og selvfølgelig valutakurser.

Les mer om utenlandsstudier på ANSAs hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere