Fredag holdt Erna Solberg sin pressekonferanse om ektemannens aksjehandel bak hennes rygg under åtte år som statsminister. Det har gjort henne inhabil i en rekke saker, fortalte hun.
Medlemmene av kontrollkomiteen i Stortinget var raskt på banen og meldte at de skal ta saken inn i komiteens større behandling av habilitetssaker. Også komitéleder Peter Frølich i Høyre:
– Dette er en alvorlig sak, slik Erna sier. Den har flere likhetstrekk med saken til Anniken Huitfeldt, så det er naturlig at den inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående sak, sa han fredag.
Skulle det dukke noe nytt i saken - eller i en annen habilitetssak - kan det bli verre å få raske svar fra komitémedlemmene denne uka.
Søndag reiste nemlig komiteen til Colombia på studietur.
Der skal de lære om bruk av norske bistandsmidler. Komiteen kommer hjem i starten av neste uke.
– Enorm tillitskrise
Politisk kommentator Trond Birkedal, som figurerer som gjesteskribent for Stavanger Aftenblad, mener timingen er uheldig.
– Offentligheten ville følt det tryggere at de som skal kontrollere er hjemme når en av de største politiske skandalene skjer, der en tidligere og muligens kommende statsminister står midt i en enorm tillitskrise, sier han til Nettavisen.
– Det er nok litt umusikalsk at de er borte.
– Hva kunne de bidratt med her hjemme?
– For det første skal de være til stede i debattene og fortelle folk hva deres oppgave er. Jeg vet ikke hvordan de har tenkt til å jobbe med dette, men det at de er i gang er viktig for folks tillit og trygghetsfølelse. Det at kontrollsystemet som er etablert fungerer, sier han.
– Det kan godt hende de tror de får gjort den jobben fra Colombia, sier han og påpeker at handler mer om hvordan det ser ut.

Erna tar Høyre med seg ned
– Burde de ha avlyst?
– Det er vanskelig å si at de burde ha avlyst. Jeg forventer at de har tatt en grundig diskusjon i komiteen før de dro.
Nettavisen har tidligere skrevet en artikkelserie om studietur-kulturen i fylkespolitikken, der turene ikke alltid er like gjennomtenkte som på Stortinget.

Skamvett etterlyses
– Handler ikke bare om forvaltningskontroll
Kontrollkomiteens oppgave er å drive kontroll med regjeringen og forvaltningen. De skal også følge opp rapporter fra andre kontrollorganer, som riksrevisjonen.
Reisen til Colombia handler om bistandsmidler, etter at Riksrevisjonen har skrevet kritisk om norsk bistand.
Ikke alle i komiteen er i Colombia.
Tre av medlemmene har forblitt hjemme: Audun Lysbakken (SV), Grunde Almeland (V) og Carl I Hagen. Lysbakken av familiehensyn og Almeland for å gjøre en jobb som leder for Oslo Venstre. Nettavisen kjenner ikke til Hagens grunn for å ikke dra.
Almeland forteller Nettavisen at det er fullt mulig å lese seg opp på relevante dokumenter når man er i Colombia. Nettavisen har spurt Venstre-politikeren om man kan lære noe nyttig om kontrollarbeid og maktfordeling i Colombia.
– Kontroll- og konstitusjonskomiteen har en bredde i sitt saksfelt. Det handler ikke kun om forvaltningskontroll. Det handler for eksempel også om bistandskontroll, og Colombia er det største bistandslandet for Norge. Det å ettergå hvordan de prosessene fungerer er også en del av det kontrollkomiteen ser på.
Spark mot Stavrum
Komitéleder Peter Frølich forklarer at turen er en del av å utføre én av «kontrollkomiteens hovedoppgaver.»
– Nemlig å ettergå hvordan store norske milliardprosjekter forvaltes av myndighetene. Norge har en sentral rolle i fredsprosessen i Colombia, samt i å hindre destruksjon av regnskogen, sier han og legger til:
– Colombia tar besøk fra Stortinget på stort alvor. Vi har møter med Verdensbanken, senatet, presidenten i kongressen og undersøker konkrete bistandsprosjekter ute i felt. Politiet og det colombianske forsvaret legger godt til rette for oss.
Frølich benytter anledning til å komme med et stikk mot sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, som årlig påpeker at Stortinget stenger i tre måneder like etter at politikerne vedtar sin årlige lønnsøkning.
«Stortingsferie» kalles det ofte, til politikernes forargelse.
– Nettavisens redaktør mener vel at Stortinget har hatt ferie i tre måneder. Jeg kan melde at det verken er ferie på Stortinget eller i Colombia. Komiteen har også jobbet i juni, juli, august og september. Det er vår plikt, og vi skal gjøre arbeidet grundig, sier Frølich.
– Er bistandsfeltet så viktig for komiteen at det rettferdiggjør en ukes tur til Colombia? Ifølge Stortingets nettside har komiteen hatt to innstillinger i bistandssaker siden 2017.
– Jobbreiser som dette er både vår plikt og viktig for Norge. Ved å være her sender vi et signal til colombianske myndigheter om at vi mener alvor med fredsarbeidet - men også at vi følger med på hvordan norske ressurser brukes.
Colombia ligger stadig på topp 10-listen over land som mottar mest av norsk bistand. I 2022 fikk de 547,1 millioner kroner.

Arbeidsgiver gir Finnes-garanti: – Vil følge opp alle ønsker fra Økokrim
– Tar feil
Frølich mener turen ikke kommer i veien for komiteens arbeid med habilitetssakene.
– Trond Birkedal tar feil. Kontrollkomiteen hadde ekstraordinært møte i forrige uke, og har ekstraordinært møte i neste uke. Komiteen jobber helt etter planen og ingenting endres av arbeidet i Colombia.
– Vi lar ikke være å dra på viktige jobbreiser selv om vi har mye å gjøre. Da jobber vi heller ekstra. Å kansellere et stort og viktig besøk til Colombia to dager før hadde vært en liten skandale, totalt unødvendig og direkte latskap - for å være helt ærlig.