*Nettavisen* Nyheter.

Dro til India for å bli far

DUKKE: Jenny Marie Vidya Movinkel (tre måneder) oppfører seg som en drøm mot sin pappa. Hun sover, spiser og smiler som bare dét. Foto: Kine Moxness Sandnes (FINNMARKEN)

- Det har kostet meg vett, forstand og et 17 år langt samboerskap, sier Ola Movinkel.

09.03.11 13:24

På en skinnfell i stua til Ola og hans mor ligger et lite jentebarn med mørkt hår og gylden hud. I ørene blinker to gullringer og smilet sitter løst på den lille tulla. Etter to uker i Vadsø har hun rukket å sjarmere alle som kommer på besøk. Pappa Ola er mo i knærne for lenge siden, skriver Finnmarken.

Har kostet
Det har tatt to år for vadsømannen å bli far. Gjennom en fertilitetsklinikk i Bombay i India har han funnet både en surrogatmor og en eggdonor. Han er selv biologisk far til den tre måneder gamle babyen.

– Det har kostet meg vett, forstand og et 17 år langt samboerskap, men med en gang jeg ser på Jenny Marie er det verdt det. Det er ikke snakk om noe annet, sier han.

I tillegg til alt arbeidet med papirer og reising, har han betalt 170.000 kroner for befruktning, svangerskapet og oppfølging.

Siden Jenny Maries fødselsdag, 1. desember, har Ola hatt permisjon fra sin stilling som sykepleier ved helsesenteret i Vadsø. Han reiste ned til India 10. november for å være til stede da datteren kom til verden.

Tok tid
Det tok nesten tre måneder før Ola fikk ta babyen med seg ut av landet, på grunn av det han omtaler som villeding fra den norske ambassaden i New Delhi.

– For å ta med seg en baby ut av landet måtte jeg ta en DNA-test som viste at jeg var den biologiske faren. I India er det derimot slik at pater est-regelen brukes, mannen som er gift med kvinnen anses som den biologiske faren til barnet. Dermed måtte jeg ta med både moren og mannen hennes til ambassaden. Der måtte de skrive under på at de frivillig ga fra seg barnet sitt til meg. Så måtte Rettsmedisinsk institutt i Norge varsles, og deretter Nav som ba ambassaden skrive ut pass til Jenny Marie.

Det er i disse dager nøyaktig ett år siden Jenny Marie ble unnfanget. Hjemme i Norge satt Ola og fikk beskjed når befruktninga var gjort, når eggene hadde festet seg og hver gang surrogatmoren hadde vært på ultralyd.

Støtte og kritikk
Helt siden Ola bestemte seg for å få barn har han fått massiv støtte fra folk rundt seg. Kun et fåtall har ytret seg kritisk.

– Jeg har hørt folk si at det er grotesk, egoistisk og perverst, og at det ikke er noen menneskerett å ha barn. Jeg er helt enig i at det ikke er en menneskerett, men det virker som det er en menneskerett å bestemme hvem som ikke skal ha barn, sier Ola.

Som homofil har det aldri vært et alternativ for Ola å få barn med «naturmetoden». Han har to ganger tidligere forsøkt å få barn med inseminasjonsmetoden med venninner, uten hell.

47-åringen har alltid vært glad i India, og besøkt landet minst ti ganger.

– Jeg fikk god kontakt med surrogatmoren, og vi avtalte at Jenny Marie skulle få ta kontakt med henne når hun vokser opp, om hun vil. Vi skal også reise til India nå til høsten, og jeg ser for meg at India blir stedet vi legger våre hovedferier til i årene framover, sier Ola.

Babyen er den tredje med navnet Jenny Marie i familien, oppkalt etter oldemor og søskenbarnet sitt. Navnet Vidya er indisk, og betyr «sannhet».

Får kanskje søsken
Ola har så vidt tatt fatt på tilværelsen som alenepappa til lille Jenny Marie. Foreløpig går alt som en lek; babyen sover hele natta, spiser og er i godt humør. Men den nybakte pappaen er forberedt på at det kan bli verre.

– Jeg kan nok se for meg at hun om 16 år står der og er forbannet for at hun i det hele tatt er født, ikke har en mor, og faren er en rar gammel homse. Men det skal jeg nok klare. Det viktigste nå er å gi nok oppmerksomhet, kjærlighet og stell. I India kom jeg over et sitat, «Vi kan ikke bygge våre barn for framtida, men vi kan bygge framtida for våre barn». Det synes jeg er noe å leve etter, sier Ola.

Han har vært inne på tanken om Jenny Marie en gang skal få søsken.

– I India kan kvinnene donere egg kun én gang, og for Jenny Marie var det første gang hennes mor gjorde dette. Så det er muligheter for et til barn, men det må jeg se an. Det må tenkes nøye igjennom, spesielt i min alder, sier Ola.

I sine måneder i India ble Ola fulgt av et TV-team fra Brennpunkt i NRK. Tirsdag 22. mars, om to uker, sendes programmet hvor blant andre vadsømannen medvirker.

Les flere saker fra Finnmarken her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.