*Nettavisen* Nyheter.

Dro til sykehus med brukket ankel - sendt hjem med ispose og krykker

BLE SENDT HJEM: Jan Ove Selnes fra Averøy brakk ankelen 21. november. En lege på sykehuset i Molde fant ikke bruddet, og sendte ham hjem med en ispose og et par krykker. Foto: Trygve Strand Joakimsen/Jan Ove Selnes (Tidens Krav)

Sykehuset i Molde beklager.

MOLDE (Tidens Krav): Legen på sykehuset i Molde fant ikke brudd i ankelen til Jan Ove Selnes, og sendte ham hjem med en ispose og et par krykker.

Det viste seg å være en tabbe. Ankelen var brukket, og sist fredag ble averøyingen operert på sykehuset i Kristiansund.

Det var på kvelden lørdag 21. november at Jan Ove Selnes falt på isen og slo ankelen sin. Han fikk store smerter, og skjønte raskt at han trengte legetilsyn.

– Venninnen min kjørte meg til syke­huset i Molde, fordi det var nærmest, sier Selnes til Tidens Krav.

På sykehuset ble det tatt røntgenbilder av ankelen hans.

– Det kom en lege og så på bildene. Han fant ikke noe brudd, og mente at det kun dreide seg om et overtråkk. Jeg fikk med meg en ispose og et par krykker og fikk beskjed om at jeg ville bli kalt inn til en kontrolltime etter et par uker, forteller Selnes.

Søndagen gikk. Smertene ble verre. Mandagen kom, og smertene ble uutholdelige. Selnes dro til sykehuset for en ny sjekk, denne gang i Kristiansund.

– Mens jeg satt og ventet på å bli røntgenfotografert, kom det en lege forbi som allerede da kunne fastslå at ankelen med stor sannsynlighet var brukket. Det ble tatt både røntgen og CT bare for å være helt sikker. Bildene viste at legen hadde rett. Ankelen så ikke bra ut, det var visst litt hulter til bulter inni der, forteller Selnes, som umiddelbart ble lagt inn.

På grunn av store hevelser måtte han vente noen dager på operasjonen.

Selnes synes det er kritikkverdig at man på sykehuset i Molde til­synelatende tok for lett på saken.

– Slike ting skal ikke skje, sier han.

– Jeg er glad for at legene i Kristiansund fant ut av det så raskt som de gjorde. De skal ros, fortsetter han.

Molde beklager

Avdelingssjef Jens Stutzer på ortopedisk avdeling på sykehuset i Molde bekrefter overfor Tidens Krav at man på sykehuset ikke oppdaget bruddet i Selnes’ ankel.

– Det kan være vanskelig å se slike brudd ut fra røntgenbilder. Det har vært flere slike tilfeller også tidligere i Helse Midt-Norge. Men det er selvsagt veldig beklagelig slikt skjer, og jeg har personlig vært i kontakt med Selnes og gitt ham en unnskyldning på vegne av sykehus og helseforetak, sier Stutzer.

– Saken er registrert i vårt interne kvalitetsavvikssystem, slik at organisasjonen og medarbeiderne kan lære av hendelsen, sier han.

Nyopererte Selnes sier til Tidens Krav at han synes det var fint at sykehuset kom med en beklagelse.

– Men som sagt, slike ting skal ikke skje. Jeg har vært i kontakt med Norsk Pasientskadeerstatning, sier han.

Var døden nær

Jan Ove Selnes har de siste par årene blitt vant til å tilbringe tid på sykehus. 1. februar 2014 kjørte han gjennom et autovern på fylkesvei 254 i Bådalen i Averøy.

Det var så vidt at han overlevde ulykken. Knust bekken og hofte, brukne ribbein, et lite brudd nederst i ryggen og isjiasnerver i klem, ble skadeomfanget. Han hadde blødd så kraftig at legene måtte fylle på med totalt 22 liter blod. Etter ni dager i koma på St. Olavs Hospital i Trondheim, våknet averøyingen.

Siden den gang har det vært mye inn og ut av sykehus og rehabiliteringssenter, og det er ikke mer enn drøyt åtte uker siden han kastet rullestolen.

– For to uker siden kvittet jeg meg med krykkene også. Nå må jeg vel bare finne tilbake til dem igjen.

Selnes greier å være positiv. Han følte han fikk livet i gave på ny da han overlevde den dramatiske ulykken for snart to år siden.

– Under operasjonen sist fredag fikk jeg et par nye skruer i kroppen. Jeg hadde vel rundt 15 fra før. Greit med litt påfyll, smiler han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.