RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dro ut fingerneglene og håret til Sahar (15)

Foto: Jawed Basharat (Ap)
Sist oppdatert:
Holdt fanget og torturert av svigerfamilien i fem måneder på et mørkt kjellertoalett.

15 år gamle Sahar Gul er en av mange afghanske jenter som blir utsatt for omfattende mishandling og tortur i det krigsherjede og fattige landet.

Det var for syv måneder siden at broren til Sahar Gul giftet bort sin søster i bytte mot et beløp som tilsvarer om lag 30.000 norske kroner. Dette var starten på et langt helvete for 15-åringen.

I romjulen ble det kjent at 15-åringen hadde blitt holdt fanget på et lite, mørkt kjellertoalett i over fem måneder.

Nektet å prostituere seg
Det var svigerfamilien som hadde holdt jenta fanget fordi hun nektet å prostituere seg, ifølge politiet i provinsen Baghlan nordøst i Afghanistan.

Tenåringen hadde blitt mishandlet, slått og fått revet ut fingerneglene sine og håret sitt, ifølge politiet. Hun skal også ha fått minimalt med mat og vann under det fem måneder lange fangeoppholdet i den mørke kjelleren.

Jenta var kritisk skadd da hun endelig ble reddet fra fangenskap i forrige uke. Det var naboer som hadde varslet politiet etter å ha hørt jenta skrike og hyle av smerte.

Brent henne med sigaretter
Svigerfamilien skal også ha brent henne med sigaretter og påført henne dype kutt i kroppen.

- I flere måneder ble jeg holdt innesperret på et toalett av min svigerfamilie, og spesielt min svigermor. Jeg ble nektet mat og vann. Jeg ble torturert og slått, sa 15-åringen til media da hun fikk besøk av den afghanske helseministeren på et sykehus i Kabul i forrige uke.

Afghanske myndigheter sier at jenta giftet seg med en afghansk soldat for syv måneder siden. Helvete brøt ut da den nye svigerfamilien forsøkte å tvinge henne til prostitusjon for å tjene penger.

Straffen for å nekte var tortur og fangenskap.

- Dette er en av de verste voldssakene mot afghanske kvinner. Gjerningsmennene må bli straffet så andre kan lære av dette, sa helseminister Suraya Dalil etter å ha besøkt jenta på sykehus i nyttårshelgen.

Ektemannen er på frifot
Tidligere denne uken ble svigerfaren, Mohammad Aman, pågrepet av politiet, ifølge general Syed Zamanuddin Hussaini som er sikkerhetssjef i provinsen. Svigermor og svigersøster er også pågrepet, men ektemannen er ennå på frifot.

- Vi har iverksatt en omfattende jakt på ektemannen og andre involverte, sier en høytstående polititjenestemann i Baghlan-provinsen, Mohammad Zia, i en uttalelse.

Den afghanske presidenten Hamid Karzai har reagert kraftig på mishandlingen av 15-åringen, og har opprettet en egen kommisjon som skal komme til bunns i saken.

Sahar er påført enorme fysiske og psykiske skader som følge av mishandlingen og fangenskapet, og det er usikkert hva slags framtid hun har i vente.

- Regjeringen sender henne til India for videre behandling av skadene, sier en talsperson for innenriksdepartementet, Sediq Sediqui, i en uttalelse.

- Dessverre ingen unik sak
Hjelpeorganisasjonen CARE er godt kjent med historien til Sahar, og sier at svært mange afghanske kvinner er utsatt for lignende behandling.

- Historien om den 15 år gamle jenta som skal ha blitt holdt fanget og torturert av sin manns familie, er dessverre ikke unik. Vi hører ofte historier om unge jenter som forsøker å rømme fra voldelige ektemenn. De får sjelden hjelp. Vi vet at de faktisk kan oppleve nye overgrep dersom de kontakter politi eller lokale myndigheter, sier generalsekretær i CARE Torild Skogsholm i en uttalelse til Nettavisen.

Ifølge menneskerettsorganisasjonen Oxfam har 87 prosent av afghanske kvinner opplevd fysisk, seksuell eller psykisk mishandling eller tvangsekteskap.

CARE sier at kvinner er i stor grad rettsløse i Afghanistan og at den massive volden de opplever er underrapportert.

- Det er mye fokus på sikkerhet i Afghanistan, men det er faktisk 200 ganger større risiko for en afghansk kvinne å dø i barsel enn av veibomber eller kuler. Mange kvinner får ikke lov til å oppsøke legehjelp når de trenger det. Dette er en alvorlig krenkelse av kvinners rettigheter, sier Skogsholm.

- Ekstremt utbredt
CARE sier at vold mot jenter og kvinner er ekstremt utbredt i Afghanistan, og at den er delvis akseptert også på høyeste politiske hold. I 2009 ble det blant annet vedtatt en lov som aksepterer barneekteskap og voldtekt i ekteskapet, ifølge organisasjonen.

En rapport fra 2010 viser at 40 prosent av de jentene som får gå på skole, må slutte fordi de må gifte seg. Mange av jentene er helt ned i elleveårsalderen.

- Da norske styrker gikk inn i Afghanistan for snart ti år siden, var ett av argumentene at de ville bedre forholdene for kvinner. Selv som situasjonen er bedre i dag enn under Taliban, er den fremdeles uholdbar. Og fremskrittene står i fare for å gå tapt i politiske kompromisser og med nedtrappingen av den internasjonale sivile bistanden, sier Skogsholm.

Kilder: AFP, Daily Mail, Jyllands-Posten, Associated Press

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere