*Nettavisen* Nyheter.

Drømmer du om dette?

Foto: Crestock

Slik sikrer du din økonomiske framtid.

Det finnes flere måter å spare penger uten å putte de i madrassen eller på sparekonto. I vår serie på tre deler vil vi gå gjennom ulike måter du kan finne den beste spareløsningen som kan gi deg en høyere avkastning enn den du har i dag.

Det norske pensjonssystemet består av tre pilarer: folketrygd, pensjoner i arbeidsforhold og individuell pensjonssparing. For en med gjennomsnittsinntekt vil pensjonsdekning for alderspensjon i folketrygden være på om lag 50 prosent av tidligere inntekt. Tidligere inntekt vil tilsi at det har blitt gjennomført 40 års opptjening.

Dagens pensjonssystem er under endring som følge av den omfattende pensjonsreformen. Når du skal spare til pensjonstilværelsen bør du starte med å kartlegge hvor mye man kan forvente å få fra Folketrygden og fra pensjonsordning på jobben. Flere undersøkelser har dokumentert at folk flest har svært liten kunnskap om hva de får utbetalt i pensjon.

En god ide er å sette opp en spareplan med jevnlige innbetalinger. Alt for mange starter planleggingen for sent. Det er ikke tidsnok å tenke på pensjon først når en har passert 50 år. Leif Osland i Finansnæringens hovedorganisasjon har godt innblikk i den nye pensjonsformen, og gir deg tips om hvordan du kan spare til en fin pensjonstid. Se video her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.