Gå til sidens hovedinnhold

Drømmer du om hvit jul?

Værmeldingen for jula er klar.

Gjennom Nettavisens værsøk, værtjenestene til Storm Weather Center og Meteorologisk institutt kan du søke etter ditt vær ti dager frem i tid. Det gjør at du allerede nå kan sjekke hvilket vær du får på julaften.

MOBIL: Følg været på WAP
Supersøk:Sjekk været hos deg

Men selv om det er litt over ei uke igjen til julaften, presiserer meteorologen at prognosene for juleværet fremdeles er usikre.

- Prognosene spriker fortsatt. Det vi har å forholde oss til nå er mildvær, selv om det er gode muligheter for endringer. Det dukker opp et høytrykk, så vi er i nokså gunstig posisjon til å få opphold, men det er ingen grunn til å stole 100 prosent på det, sier meteorolog Stig Arild Fagerli ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Hvit jul
Meteorologen synes fremdeles det er vanskelig å si med sikkerhet hvor vi får snø til jul.

Hvor ser det ut til å bli hvit jul?

- I fjellet og indre Østlandet. Jeg har ikke så mye mer å forholde meg til enn det som er normalen. Vi må nok litt utover i uka og nærmere helgen før jeg kan si noe sikkert. Per nå kan jeg vel spå at det ikke blir mer snø enn det som er normalt, men med usikkerhet, sier meteorologen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den snøen som allerede har kommet på Østlandet ser ut til å bli liggende til jul.

Ser mørkt ut
Vestlendingene ser ut til å få en jul uten snø.

Hvor ser det ut til å bli en grønn eller kanskje heller en brun jul?

- På vestlandskysten. Jeg vil holde en knapp på det nå, sier Fagerli.

Og det er ikke sikkert alle steder i Nord-Norge får snø til jul heller.

- Ikke på kysten i nord. Der er det ikke sikkert ennå. Det ser ut som de også blir omfattet av den milde sørøstlige luften, så de kan vel også få en grønn jul, sier meteorologen.

Det blir nemlig nokså mildt fremover, og det kan ødelegge for det hvite juleværet.

- Det blir mildt i hele landet denne uka. Særlig på vestlandskysten og videre nordover. Der er vi nok oppe i fire til seks varmegrader, sier Fagerli.

Mildværet kan vare helt fram til jul.

- Det er ikke noe særlig tegn til at lavtrykksaktiviteten vil gi seg. I hvert fall ikke før til helgen, og den varer også muligens videre fremover når vi nærmer oss jul. Det er absolutt potensial for det, sier meteorologen.

Statistikken taler
Nettavisen har fått en statistisk oversikt over hvilke av landets 15 største byer som har størst sjanse for hvit jul. Statistikken fra Storm Weather Center er basert på de ti siste årene, ettersom Storm Weather Center ikke har eksistert lenger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statistisk sett er det hele 90 prosent sjanse for å få en hvit julefeiring i Tromsø.

Les også: Her blir det hvit jul

Sjansene er gode for å få en hvit jul også i Bodø, Trondheim og Oslo. Statistikken viser nemlig at det er 70 prosent sjanse for hvit jul i de byene.

- Det er alltid hyggelig hvis vi får det litt lysere rundt oss i den mørke tida. Jeg håper vi får mesteparten av snøen i marka, så vi kan gå på ski og gå av oss litt av julematen, sa ordfører Fabian Stang (H) til Nettavisen i slutten av november.

I Drammen er det 60 prosent sjanse for hvit jul.

Statistisk sett har kun fem av femten byer over 50 prosent sjanse for hvit jul.

I Fredrikstad og Sarpsborg er det 50 prosent sjanse for hvit jul. Det er 40 til 50 prosent sjanse for at Larvik og Sandefjord får en hvit julefeiring.

Ålesund, Skien og Kristiansand har 40 prosent sjanse for snø på julaften.

Derfra synker sjansene betraktelig. Bergen har kun 25 prosent sjanse for en hvit julefeiring.

Sandnes og Stavanger har kun 15 prosent sjanse for hvit jul. Ordføreren i Stavanger er lar seg ikke bekymre.

- Jeg tror nok sjansene er mindre enn det. Jeg kan ikke huske sist vi hadde hvit jul. Hvit jul er både flott og idyllisk på alle måter, sa ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland (H) til Nettavisen i slutten av november.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken