Det jobbes nå på spreng med å få på plass et nytt byråd i Oslo, og mandag kastet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) fram et utradisjonelt forslag.

- Det beste for Oslo ville vært et Høyre/Arbeiderparti-byråd som ville kunne styrt mer stabilt. De ville hatt flertall med støtte fra oss eller for eksempel Venstre, og det ville være en bedre løsning enn de forslagene som kastes ut nå, sa FNBs gruppeleder i Oslo, Bjørn Revil, til Nettavisen.

Forslaget kom samtidig som Høyre meddelte at de ga opp forsøket med å danne et nytt, borgerlig byråd i hovedstaden.

Nå gir Høyre og Arbeiderpartiet tydelige svar på forsøket på å spleise de to største partiene i Oslo-politikken.

Les også: Vil skvise ut småpartier - foreslår helt nytt styre av Oslo

- Drøm hos mange

Høyre sier de forstår at forslaget kommer på bordet.

- Mange mener at små partier får uforholdsmessig mye oppmerksomhet og gjennomslag for sine kjernesaker til tross for at det egentlig ikke er så mange som har stemt på dem. Det tror jeg kan føre til avmaktsfølelse og stor frustrasjon hos svært mange velgere, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, til Nettavisen, og konstaterer:

- Derfor tror jeg drømmen om et styringsdyktig og stabil Høyre/Arbeiderparti-styre lever i beste velgående hos mange velgere.

Les også: Raymond Johansen fjerner Lan Marie Berg – utpeker settebyråd

Rygg viser til at det ikke er første gang at noen tar til orde for at de to største styringspartiene i norsk politikk finner sammen. Hun mener det er to grunner til det: småpartienes makt og at partiene er enige i mange saker.

- Ap og Høyre har tradisjonelt sett ligget inn mot midten i det politiske landskapet om man tenker seg en type høyre/venstre-akse hvor Høyre er det største partiet på borgerlig side, mens Arbeiderpartiet er størst blant de sosialistiske partiene. Da er det naturlig at man også er opptatt av mange av de samme sakene, sier Rygg.

Les også: Carl I. Hagen slakter prosessen i Oslo: – Uhørt!

- Tiden er forbi

Men til tross for likhetene, avfeier Høyres gruppeleder et samarbeid med Arbeiderpartiet i Oslo.

- Til tross for at Arbeiderpartiet og Høyre har vært politiske hovedmotstandere i over 130 år har vi ofte funnet sammen i de store og viktige sakene. Den tiden ser nå ut til å være forbi fordi Rødt og SV har vokst seg sterkere de siste årene. Både her i Oslo, men også nasjonalt, sier Rygg, og påpeker:

- Derfor har Arbeiderpartiet lagt om til en langt mer venstreradikal politikk på stadig nye områder, både nasjonalt og lokalt. Her i Oslo merker vi godt at både Rødt og SV trekker rattet kraftig til venstre mens Raymond styrer.

Hun peker blant annet på skolepolitikken, hvor hun mener fokuset ikke lenger er innholdet i skolen, og helse- og omsorgssektoren.

- Kommunen har overtatt driften av populære private barnehager og sykehjem, og nekter nye å etablere seg. Tilbudet for de minste barna og pleietrengende eldre blir stadig mer ensrettet, og vi tror det dessverre vil gå ut over kvaliteten, sier Rygg.

Les også: Berg uaktuell i nytt byråd: Nå vil hun endre verden for alltid

- Helt urealistisk

Hun angriper også byrådets innkreving av skatter og avgifter, som hun mener de rødgrønne partiene nå trenger for å dekke inn blant annet budsjettsprekken for Oslos nye vannforsyning - som altså førte til byrådets avgang etter et mistillitsforslag mot byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), forrige onsdag.

- Raymond Johansen har vært tydelig på at han ikke vil styre med Høyre så forstår alle at en slik løsning som FNB foreslår er helt urealistisk, og at den blir enda mer urealistisk for hver dag som går i takt med at Rødt og SV fortsetter å tvinge Arbeiderpartiet til å gjøre deres politikk til sin egen, sier Rygg, og legger til:

- Jeg ser heller ikke for meg at Raymond Johansen frivillig vil gi fra seg jobben som byrådsleder for å få til et samarbeid med oss.

Høyre er bystyrets største parti, og sammen med Arbeiderpartiet har de to partiene 27 representanter i Oslo bystyre. Dermed ville de trengt støtte fra ett parti til for å danne flertall.

Les også: Fabian Stang skjønner lite av Oslos byrådskrise:- Rotet det til

Ap: - Ikke aktuelt

Arbeiderpartiets gruppeleder i Oslo, Frode Jacobsen, avviser imidlertid et Høyre-samarbeid kontant:

- Det er ikke et byrådssamarbeid som er aktuelt. Sammen med SV og MDG tar vi byen i en grønnere og mer rettferdig retning. Det ønsker vi å fortsette med, sier Jacobsen i en kommentar til Nettavisen.

Etter at Høyre ga opp drømmen om et byråd mandag, ga ordfører Marianne Borgen (SV) oppdraget med å danne et nytt byråd til Raymond Johansen (Ap).

Grunnen til at Johansen igjen får oppdraget, er at sammensetningen i bystyret ikke har endret seg. Der har Johansen og de rødgrønne samarbeidspartiene flertall.

Les også: Raymond Johansen (Ap) får oppdraget med å danne nytt byråd i Oslo

- Jeg er glad for at et flertall har pekt på meg, sa Johansen mandag ettermiddag.

Johansen har tidligere kunngjort at hans mål er at det nye byrådet, i likhet med det forrige, skal bestå av Ap, SV og MDG. Nå vil han gå i samtaler med de to partiene.

- Jeg vil også ha samtaler med Rødt, som har vært en nær samarbeidspartner i seks år, sa han mandag, og samtidig gjorde det klart at han ønsker å styre videre på plattformen som ble forhandlet fram i 2019.