Gå til sidens hovedinnhold

Dronning Beatrix abdiserer

Nederlands dronning Beatrix har kunngjort i en tale til nasjonen at hun abdiserer til fordel for kronprins Willem-Alexander.

Dronningen kunngjorde i en fjernsynstale mandag kveld at hun vil overlate tronen til kronprins Willem-Alexander, som er hennes eldste sønn. Willem-Alexander overtar som monark 30. april.

I sin tale sier dronningen at hun abdiserer fordi hun føler landet trenger en konge for den yngre generasjonen til å styre landet i dag.

- Den yngre generasjonen trenger en konge, sa hun.

Les hele talen her

Ikke første gang
For et knapt år siden skrev Nettavisen at Dronning Beatrix ble spådd å abdisere i løpet av 2012 eller tidlig i 2013. Nå kommer altså nyheten, like før årets første måned er omme.

Selv om dette ikke akkurat er vanlig i den kongelige verdenen, er det ikke første gang noen abdiserer ved det nederlandske kongehuset. Dronning Beatrix overtok selv makten da hennes mor dronning Juliana, abdiserte i 1980.

I Norge har det aldri vært noen tradisjon for å tre til side og la den yngre garde ta over. Både her til lands og i Danmark har kong Harald (75) og dronning Margrethe (72) begge vært klare på at monark er man livet ut. Men i Nederland er altså tradisjonen vært motsatt. Mange i utenlandske medier trodde Beatrix ville gå av allerede i fjor, men etter hennes sønn prins Friso ble skadet i et snøras i Østerrike og senere falt i koma trodde mange det kunne ha stoppet henne.

Les: Prins tatt av snøras

Nederlandske kongefotograf: - Han er forberedt på rollen
Den nederlandske kongefotografen, Bernard Rübsamen, uttalte tidligere til Side2 at han trodde det vil bli en av to ting; kunngjøring om abdisering eller nyheter om prins Friso vi fikk høre i talen klokken 19. Den 44 år gamle prinsen ligger på sykehus i London der hans familie, prinsesse Mabel (44) og døtrene Luana (6) og Zaria (5) bor.

- Jeg blir ikke overrasket hvis hun abdiserer, det er kun noen få dager til hun fyller 75 år, sa Rübsamen til Side2 i fjor.

Les hele saken fra Side2: - Dronning Beatrix kommer til å abdisere

I kveld, mandag, sier kongefotografen følgende til Side2:

- Det er en emosjonell dag for nederlenderne i dag, dronning Beatrix var elsket av de aller fleste nederlendere. Han er helt klart forbedret på rollen, og han har respekt hos folket, sier fotografen.

LES MER OM DRONNING BEATRIX HER: Hvem er hun egentlig?

- Unner Beatrix å slippe
Kongehusekspert Kjell Arne Totland tror mange i Nederland unner dronningen å slippe det tunge ansvaret.

- Det er en annen tradisjon i Nederland enn i de skandinaviske land, og det har lenge gått rykter om at dronning Beatrix vil abdisere i likhet med sin mor og mormor. Jeg tror hele Nederland unner Beatrix å slippe det tunge ansvaret - og bare få være farmor for sine åtte barnebarn - og ikke minst oppoftrende mor for sønnen Johan Frisi , som ligger i koma på et sykehus i London, sier Totland.

LES OGSÅ: Nederland får sin første konge på 122 år

Blir første konge
Det er første gang på flere generasjoner at det nå bli en regjerende konge i det nederlandske monarkiet.

Paret har tre små døtre, og eldstejenta Catharina-Amalia (9) blir dermed kronprinsesse

Den norske kongehuseksperten har stor tro på blivende kongen.

- Jeg tror Willem Alexander blir en flott konge for Nederland - etter flere generasjoner med regjerende dronninger. Han er svært godt forberedt. Sammen med sin Maxima har han fulgt sin mor på statsbesøk i mange år. Senest sist uke var de i Brunei. Beatrix virket gladere enn på lenge. Kanskje fordi hun visste det var hennes aller siste statsbesøk, sier Totland.

Han mener også Maxima vil bli populær.

- Maxima blir en flott og fargerik dronning. Jeg har opplevd henne på nært hold noen ganger - og falt pladask en gang vi hadde en liten ordveksling på spansk i Aoeldotrn. Det er jo hennes morsmål, sier han.

Dronning Beatrix vil 31. januar fylle 75 år, og har sittet ved tronen siden hun var 42 år gammel. Hun er den nederlanske monarken som har regjert lengst.

Les også: Prins feiret fødselsdag i koma

Hennes eldste sønn, kronprins Willem-Alexander er 45 år gammel. Når han tar over etter moren brytes en lang rekke av kvinnelige monarker.

Nettavisen har vært i kontakt med det norske kongehuset, men assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen sier at Slottet ikke ønsker å kommentere nyheten.

Besøkte Norge i 2010
Dronning Beatrix var på offisielt besøk i Norge for et og et halvt år siden, i juni 2010. Hun tilbragte tre dager i hovedstaden og i Bergen. Dronningen valgte å ankomme Oslo til sjøs, og byen viste seg fra sin beste siden i solskinn og sommervær.

På programmet sto blant annet besøk i Operaen, Børsen og på en barneskole i Oslo. I Bergen var dronningen og kongeparet blant annet på byvandring.

Vennskapet mellom Norge og Nederland regnes for å være svært godt, og dronning Beatrix og kong Harald er ifølge Kjell Arne Totland gode venner.

- De to har kjent hverandre i alle år, og er svært gode venner - det var også et hjertelig gjensyn å se i dag. Det er ikke for ingenting at Harald er fadder til sønnen hennes Friso, sa Totland til Side2 i 2010.

Fakta om dronning Beatrix:

* Navn: Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau.

* Født: 31. januar 1938.

* Datter av dronning Juliana og prins Bernhard.

* Innsatt som dronning 30. april 1980.

* Var gift med den tyske diplomaten Claus von Amsberg. Han døde i 2002.

* Barn: prins Willem-Alexander, prins Johan Friso, prins Constantijn.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken