Gå til sidens hovedinnhold

Dronning Elizabeth dropper møte i Samveldet

London (NTB-DPA-AFP): For første gang på over 40 år må regjeringssjefene i Samveldet holde toppmøte uten dronning Elizabeth til stede. Den 87 år gamle britiske monarken dropper reisen til møtet på Sri Lanka i november.

I stedet skal tronfølgeren prins Charles representere Storbritannia, opplyste hoffet ved Buckingham Palace tirsdag. En talsmann sa at beslutningen ikke må settes i sammenheng med kritikken av srilankiske myndigheters angivelige brudd på menneskerettighetene.

Den britiske visestatsministeren Nick Clegg sa at dronningens beslutning ble tatt etter svært grundige overveielser.

- Vi bør respektere avgjørelsen, fordi dronningen har vært så utrettelig i sitt arbeid for Samveldet, framholdt Clegg overfor fjernsynskanalen Sky News.

Dronning Elizabeth måtte tidligere i år avlyse flere av sine offisielle gjøremål etter at hun måtte legges inn på sykehus for behandling av mageproblemer. Hun overlater flere og flere oppgaver til prins Charles, men det regnes som utelukket at hun vil abdisere.

Dronningen er det formelle overhodet for Samveldet, en organisasjon av tidligere britiskstyrte land som fram til 1946 het Det britiske samveldet. Canada truer med å holde seg borte fra møtet på Sri Lanka i protest mot vertslandets brudd på menneskerettighetene. (©NTB)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen