*Nettavisen* Nyheter.

Dronning Elizabeth møter i statsråd

London (NTB-AFP): For første gang på over et århundre skal en britisk monark delta i statsråd i London. Regjeringen har innkalt Dronning Elizabeth til Downing Street for å overrekke en gave i forbindelse med hennes 60-årsjubileum på tronen.

Dronningen vil få selve hedersplassen på møtet tirsdag, med statsminister David Cameron på sin høyre side og utenriksminister William Hague på sin venstre. Hun ventes å være til stede i rundt en halv time, ble det opplyst mandag.

- Dronningen vil følge regjeringsmøtet som observatør, het det i en twittermelding fra den britiske statsministerens kontor.

Hun skal også besøke det britiske utenriksdepartementet, som ligger tvers over gaten for statsministerboligen i Downing Street nr. 10.

I Norge er det fortsatt skikk at Kongen leder statsråd, som holdes på slottet i Oslo. Men den siste britiske monarken som regelmessig var til stede på regjeringens møter, var dronning Victoria som regjerte fra 1837 til 1901.

Den britiske dronningens rolle som statsoverhode er stort sett begrenset til formelle og representative gjøremål. Men hun mottar hver uke statsministeren i audiens og har da rett til i fortrolighet å gi uttrykk på sitt syn på politiske spørsmål. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.