*Nettavisen* Nyheter.

Dronning på besøk

Slottet er et gjestfritt hus. Og det skal det være når Kongen inviterer til stor gallamiddag. Hovmester, taffelbetjent og husøkonomassistent - hva gjør de egentlig når dronning Elisabeth kommer på besøk?

10.07.04 18:57

Det er mange detaljer som må klargjøres før Kongens tremenning, dronning Elisabeth, besøker Slottet.

Hjelp fra engelske ambassaden
Hvordan skal sengen til en engelsk Dronning res? Slottet ber den engelske ambassade om hjelp. Oldfrue Isabel Burgon fra ambassaden ankommer for å hjelpe til, og sammen med husøkonomassistent Marianne Skotland blir resultatet en vakker, oppredd seng med den rette brettekanten på putene.

Det er møte på Slottet. Hoffintendant Lise Harlem og hovmester John-Henrik Schreiner diskuterer hvordan den perfekte te skal serveres. Harlem stoler på hovmesteren siden han er av engelsk opprinnelse.

Men hovmesteren blir rystet når han får vite at det er planer om å servere Earl Grey med melk til Dronningen.

- Earl Grey med melk? Det smaker jo pyton. Jeg må nok ta meg en telefon over til Buckingham for å sjekke opp i dette, utbryter hovmester Schreiner forferdet.

Og skal Dronningens te serveres i sølvkanne eller ikke? Diskusjonen går livlig rundt møtebordet på Slottet.

Taffelbetjent Eddie Skaar skal dekke og klargjøre til Dronningens te. Han har funnet frem et 100 år gammelt teservice som er uerstattelig i verdi. Han er ytterst forsiktig og nøyaktig når han dekker det kongelige bordet.

Gallamiddag på Slottet
I forbindelse med statsbesøket på Slottet skal det holdes gallamiddag. Hovmester John-Henrik Schreiner tar seerne med i Slottets vinkjeller for å klargjøre flaskene til gallamiddagen.

- Det går med tredve flasker hvitvin, seksti flasker rødvin, tjuefem champagne og tyve flasker søt dessertvin til denne gallamiddagen, forteller Schreiner.

Vel oppe fra vinkjelleren går hovmesteren rundt med tommestokk og måler avstanden mellom tallerkene som er dekket til gallamiddag. Her skal hver centimeter stemme, og glassene skal stå på en korrekt og jevn linje. Rolf Torgersen er serveringshjelp på Slottet, og har flere års erfaring med å dekke til gallamiddag;

- På Slottet er det ikke bare sølvbestikk slik vi dekker med i dag, men også gullbestikk til spesielle anledninger, sier Torgersen.

Hovmester Schreiner tar oss med inn på kjøkkenet der kokker er i full gang med maten som skal serveres. Alt skal stemme når femtifem kelnere skal servere tohundreogfire gjester under kveldens gallamiddag. Og da bør ikke hovmesteren på Slottet sitte fast i heisen. Men det er dessverre nettopp det han gjør.

Se hvordan det går på TV 2 lørdag 10. juli 2004 kl. 19.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.