GYLDENDALHUSET (SIDE2): Onsdag formiddag lanserte forfatteren Ingar Sletten Kolloen biografien om dronning Sonja, og i boken «Dronningen» snakker dronning Sonja for første gang offentlig om at hennes eldre søster, Gry Henriksen, i 1970 ikke orket å leve mer.

Den daværende kronprinsesse Sonja hadde selv hjulpet til med å få innlagt storesøsteren på Modum Bad Nervesanatorium, og en av legene der mente det var traumer fra krigen som plaget Gry.

Sonjas storesøster ble ifølge boken arrestert første gang i 1942 fordi hun reiste seg demonstrativt da en tysk offiser satte seg ved siden av henne. Hun satt en måned på Grini, og sluttet seg etter dette til motstandsbevegelsen, først i Norge og siden fra Sverige.

Spontanaborterte
Gry Henriksen snakket selv lite om krigsopplevelsene, som kanskje var årsaken til at hun 46 år gammel valgte å avslutte sitt eget liv. Hun etterlot seg da fire barn fra to ekteskap, tre av barna var mindreårige.

- Som alle andre i familien grublet også jeg over om jeg kunne ha gjort mer for Gry. Og svaret var alltid det samme: Ja, det er alltid mer man kunne ha gjort, sier dronning Sonja i boken.

Den daværende kronprinsessen var åtte uker på vei da storesøsteren døde i april, og halvannen måned senere ble nyheten om at kronprinsparet ventet barn offentlig kjent, men det skulle ikke gå slik et helt folk håpet.

Natten etter at kronprinsparet hadde deltatt på feiringen av kong Olavs fødselsdag 2. juli, fikk kronprinsessen kramper og blødninger, og graviditeten endte i en abort. Stor var lykken derfor da datteren Märtha Louise ble født i september året etter.

- Dama er jo uslitelig
Arbeidet med «Dronningen» har pågått i over 3 1/2 år, og under lanseringen fortalte Kolloen at han har over 40 møter med dronningen i forbindelse med bokprosjektet, noen møter har vart et par timer, andre har strukket seg over flere døgn.

- Vi har ikke på noe område vært uenige om hva som skal stå i boken. Boka kunne hett «Min kamp», men den tittelen er brukt opptil flere ganger, sier Sletten Kolloen.

- Dama er jo uslitelig. Jeg er en energisk kar, men innrømmer at jeg noen ganger hadde problemer med å henge med, sa Sletten Kolloen under boklanseringen.

I boken kommer det også frem at kronprins Haakon ble forsøkt kidnappet under en familietur i Tanzania da han og prinsesse Märtha Louise var barn.

Skulle kidnappe Haakon
«En storforbryter hadde hatt planer om å kidnappe prinsen. Kong Olav tok den vanskelige beslutningen å underrette foreldrene først etter hjemkomsten. Det gjorde han i VIP-rommet på Fornebu. To nordmenn, forsterket av to tyskere, skulle kidnappe prinsen og føre ham ut av landet i en cabincruiser. Løsesummen var satt til 20 millioner kroner», skriver Kolloen i boken.

Dronningbiografien omhandler selvsagt også usikkerheten i den lange ventetiden fra Sonja Haraldsen ble kjæreste med kronprins Haraldd, og til de to endelig fikk hverandre.

Det gikk ni år før kong Olav tillot sønnen å forlove seg med Sonja. Før forlovelsen møttes paret i skjul, og Slottet avkreftet til stadighet forholdet mellom de to. Samtidig mente venninnene hennes at hun kastet bort tiden.

- Mette-Marit var velkommen
- Det hendte nok at jeg tenkte slik selv også. Problemet i forholdet handler ikke om meg som person, men om sak, forklarte kronprinsen meg. Jeg, som var årsaken til saken, syntes det var umulig å skille sak og person. Samtidig prøvde jeg å si til meg selv at jeg ikke hadde noe å skamme meg over, forteller Sonja i boka.

Derfor var det også helt annerledes da kongeparet i 1999 ble introdusert for sønnens kjæreste, Mette-Marit Tjessem Høiby

- Jeg har selv kjent på kroppen hvor grusomt det er ikke å bli akseptert og beskyldt for å ville ødelegge kongehuset. Kong Harald og jeg forsøkte å gi Mette-Marit en følelse av det motsatte. Hun var velkommen, sier dronningen i boken.