Gå til sidens hovedinnhold

Dronningen beskrev prinsessen som omsorgsfull

Dronning Sonja roste prinsesse Ingrid Alexandra for hennes miljøengasjement. Hun mener blomsterfrøene som ble utdelt til gjestene, sier mye om konfirmanten.

– For helt siden du var liten har du vært opptatt av å ta vare på naturen. Det engasjementet håper jeg vil følge deg hele livet, sa dronning Sonja under lunsjen etter seremonien i Slottskapellet.

Det var en rørt dronning som holdt første tale i Store spisesal på Slottet lørdag. Der var det også pyntet med bringebærgrener fra prinsessens hjem på Skaugum i Asker.

– Det er noe symbolsk i at det vakre trenger tid og omsorg for å kunne spire og blomstre, sa dronningen.

– På disse 15 årene har du utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur.

Les også: Se direkte: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres

Stor familie

I dronningens tale ble det også lagt vekt på den store familien som omkranser prinsessen.

– Du har en meget stor familie! Du har faddere som har hatt en spesiell omsorg for deg helt siden dåpen. Du har mange venner. Og du lever i et land, blant et folk – representert ved mange av gjestene her i dag – som følger deg med glede og forventning.

Dronning Sonja trakk også fram flere familieturer og beskrev dem som svært verdifulle.

– Vi er dypt takknemlige for alt det disse reisene har gitt oss av minner og felles opplevelser – enten de har gått til Finnmark, Sør-Afrika eller til Svalbard. Jeg håper at de sterke båndene mellom oss i familien vil bidra til å bære deg gjennom livet.

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres: 7 øyeblikk hvor prinsessen knuste hjertene våre

Jobber godt sammen

Dronningen og prinsessen har utviklet et nært bånd i løpet av de 15 årene. De har blant annet samarbeidet om konfirmasjonsgaven; bunaden fra Øst-Telemark, og prinsessens egen skulpturpark i Slottsparken. I høst skal den ferdigstilles med 12 kunstverk, hvor barn fra alle deler av landet har bidratt med skissetegninger.

– Vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger, sa dronningen.

Hun hadde også glede av å overrekke enda en gave til konfirmanten: en omskapt sølje etter dronningens egen bestemor Maja.

– Nå har vi gjenskapt den, og vi kaller den «Majasøljen». Den får både du og de andre barnebarna i anledning deres konfirmasjon.

Les også: Prinsessens konfirmantkull tok opp kontroversielle temaer på sommerleir

159 gjester til bords

Dronningen var den første til å holde tale til konfirmanten under lunsjen. Det var dekket på til 159 personer i Store spisesal.

På menyen sto laksetarter med avokado, ingefær, jordskokkchips og urter fra hagen. Til hovedrett får gjestene bakt kveite med høstgrønnsaker og skalldyrsjy. Mens desserretten bar et mer internasjonalt preg med yuzu- og mangomousse med rullekake og mangosorbé.

Til drikke ble det servert både vin og eplesaft.

(©NTB)

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken