RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dropp Gjende med ski på beina

Oslo (NTB): Isen på mange vann er usikre på grunn av langvarig mildvær, og Gjende i Jotunheimen er blant de helt ufarbare, melder NVE. Over 1.100 meter er det stort sett sikkert rett før påske.

Kraftig nedbør har gjort alle innløps- og utløpsos og trange sund betydelig farligere enn normalt for årstiden fra Trøndelag og sørover. På Østlandet er isen betydelig svekket den siste uka.

- Det spesielle er at man nå finner farlige vann i alle høyder opp til nesten 1.100 meter over havet, men det er også farbare vann i de samme høydene, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat.

På lavereliggende vann bør man sjekke med lokalkjente, og i hvert fall vurdere nedbrytingen fra farge og fasthet. Er man ikke 100 prosent sikker, må man være to sammen, og ha med tau. Det er svært vanskelig å komme seg opp igjen på dårlig våris, den bare brister på nytt, understreker NVE.

Våris med lite bæreevne har en skittengrå farge, tydelig vertikal krystallstruktur og gynger når en går på den.

Nordover i Nordland bedrer isforholdene seg gradvis. De fleste små og mellomstore vann er farbare, men på kysten begynner våren å svekke isen, og her har det også regnet mye. Store og dype lavlandsvann regnes som ufarbare. I Finnmark og Troms regnes så godt som alle vann som farbare. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere