*Nettavisen* Nyheter.

Dropper frokost for å bli tynn

Foto: (Scanpix)

En av fem tenåringer spiser heller ikke lunsj.

17.02.12 12:40

(SIDE2:) En av tre 14-og 15-åringer spiser ikke frokost, og en av fem hopper over lunsjen. En av 12 dropper gjerne begge måltidene fordi de ønsker å gå ned i vekt, skriver DailyMail.

Det viser en større britisk undersøkelse som tar for seg livsstilen blant tenåringer. Tallet når det gjelder å hoppe over måltider har doblet seg i løpet av en generasjon. Studien ble først gjennomført på 80-tallet.

Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge hos Grete Roede mener det er viktig at barn og unge får i seg frokost.

- Det er flere grunner til at det er viktig for barn og unge å spise frokost, og også lunsj. Det er godt dokumentert at det å få påfyll av energi og næring på morgenen er viktig for læring. Det er også tydelig at barn som spiser frokost er roligere i skolesituasjoner, og det gir også bedre hukommelse. Å ta til seg ny lærdom fungerer bedre hos barn som spiser frokost, sier hun til Side2.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Berit Roald/Scanpix)

Spiser stadig mindre
Det er 83.000 ungdom mellom 10 og 15 år som har deltatt i studien utført av «the Schools and Students Health Education Unit». Deres funn fra 2010 ble deretter sammenlignet med resultatet fra den samme undersøkelsen i 1983.

På spørsmål om de hadde spist frokost den dagen undersøkelsen ble utført, svarte 31 prosent av jentene i alderen 10 til 15 år at de ikke spiste noe frokost.

18 prosent av de eldre jentene svarte at de hadde droppet lunsjen dagen i forveien. Cirka åtte prosent av jentene hadde verken spist frokost eller lunsj. Generelt hadde antallet som ikke spiste lunsj doblet seg siden 1986.

Det viser seg også at antallet jenter som ønsker om å gå ned i vekt har økt. 60 prosent av de spurte i 2010-undersøkelsen ville slanke seg, mot 50 prosent for 20 år siden.

- Å droppe lunsjen får ikke bare konsekvenser for studentene ved at de er sultne og blir trøtte, det påvirker også prestasjonene i klasserommet, sier Claire Rick ved «the School Food Trust» til DailyMail.

- Ingen god løsning
Bugge påpeker at med tanke på å holde en stabil vekt, eller gå ned i vekt, så ser de at det å spise mat tidlig på dagen gjør at man spiser mindre på kvelden.

- Ved å starte dagen med et måltid så får du et mer stabilt blodsukker, og det blir lettere å regulere matinntaket i de videre måltidene. Det gjør det også enklere å unngå småspising og styre unna lysten som fører til kjøp av usunne ting. Vår erfaring gjennom snart 40 år, er at det å ha et regelmessig måltidsmønster gjør det enklere å ha oversikt over på det totale matinntaket gjennom dagen. Å hoppe over måltider blir man ikke tynn av, og heller ikke opplagt til verken skoledagen eller trening. Det er ingen god løsning, sier Bugge.

Ernæringsfysiologen påpeker at det i den britiske studien er snakk om unge jenter, og at barn uansett ikke bør slanke seg. I den grad de har for mange kilo er det først og fremst viktig å legge til rette for et sunt og variert kosthold og innarbeide gode vaner, slik at de på sikt kan vokse seg inn i en sunn vekt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.