To av den kjente tegneserieskaperens Don Rosas Onkel Skrue-tegneserier skal angivelig ha blitt stoppet fra all fremtidig republisering.

Dette er det Don Rosa selv som skal ha informert om i et innlegg i Facebook-gruppen «The Official Don Rosa Group.» Her skriver han at han skal ha mottatt en mail med følgende ordlyd:

«Som en del av sitt pågående engasjement for mangfold og inkludering, er The Walt Disney Company i en prosess med å modernisere sitt historiebibliotek. Som et resultat av dette, vil noen av historiene som ikke lenger passer med deres verdier ikke lenger publiseres. Dette gjelder to av dine klassiske historier, «Verdens rikeste mann» og «En drøm for livet» Disse historiene vil ikke lenger inkluderes i gjentrykk eller nye samlinger.»

– Gjelder for Norge

Det er Egmont som har ansvaret for å distribuere Donald Duck-tegneseriene i Norge.

– Vi er kjent med saken, og dette gjelder også for noen utgivelser i Norge, opplyser pressekontakt Tonje Tornes til Nettavisen.

Videre sier hun at hun ikke kan kommentere saken mer på nåværende tidspunkt, verken rundt hvilke utgivelser det gjelder eller hvorfor denne beslutningen er blitt tatt.

Les også: Skriver om Roald Dahls bøker – «feit» fjernes og «inkluderende» kjønn legges til

«Bombie The Zombie»

Bakgrunnen for dette er ukjent, men det spekuleres i at kontroversen gjelder karakteren «Bombie The Zombie». Han er en mørkhudet zombie Onkel Skrue møter på i Afrika. Han dukker opp i den nevnte tegneserien «En drøm for livet» fra 2002.

Han dukker derimot ikke opp i historien fra 1994 som på engelsk heter «The Richest Duck in The World», som er den andre av historiene som er navngitt i e-posten Don Rosa skal ha mottatt.

På Twitter-siden til Donald Duck-podkasten DuckTalks spekuleres det i om det er historien «The Empire-Builder from Calisota» Disney egentlig mener, da denne ofte blir uriktig referert til som «The Richest Duck in The World», og har tittelen «Verdens rikeste mann» på norsk. I denne historien dukker altså karakteren «Bombie The Zombie» opp.

Presisering: I en tidligere versjon av denne saken sto det at mailen kom fra Disney. Dette er ikke riktig da mailen skal ha kommet fra en utgiver. Dette skriver Don Rosa selv i et nytt facebook-innlegg. Utgiveren skal ikke ha hatt noe med beslutningen å gjøre.

Les også: Diplom-Is bytter navn på kritisert pinneis: – Ikke innafor lenger