Gå til sidens hovedinnhold

Droppet ut av italiensk superskole for å satse på livet som gründer

Espen Kopperud fra Nordstrand jobber 24 timer i døgnet for drømmen sin som suksessfull gründer, og mener det viktigste for å lykkes er å tørre å feile.

NORDSTRAND: Espen Kopperud (22) brukte 4 år med knallhard jobbing for å komme inn på en av verdens beste skoler i Milano. Det tok ikke mer enn et år før han avsluttet sitt studie for å satse på livet som gründer.

Og hva har han satset på spør du? Briller. Frank Walton heter merket, og både optiske briller og solbriller selges via nettet. Espen har allerede fått gode tilbakemeldinger, både fra investorer og kunder.

Ett firma eier nitti prosent av brillemarkedet i verden

– Ideen startet da jeg var hjemme på juleferie i 2012, og oppdaget at jeg selv trengte briller. Det var litt av et sjokk å oppdage at det kom til å koste nærmere 5000 kroner, og jeg forstod ikke hvorfor det var slik, sier Espen.

Han ga ikke slipp på denne tanken, og startet umiddelbart research for å finne ut årsaken. Det Espen oppdaget var svært overraskende.

– Etter mye graving fant jeg ut at det er kun ett enormt italiensk firma som eier 90 prosent av brillemarkedet i verden. De eier blant annet Oakely og Ray- Ban, sistnevnte var jo et femdollars merke du kunne kjøpe på bensinstasjoner på den tiden hvor Tom Cruise gjorde brillene verdenskjent gjennom filmen Top Gun, forteller den unge gründeren.

LES OGSÅ: GRAVFERDSKONSULENT: Med døden som spesialfelt

Jobbet døgnet rundt med businessplanen

Juleferien som egentlig skulle brukes til å nilese eksamen ble oppstarten på et 16 måneders arbeid med å få på plass en businessplan og lansering, for Nordstrandsgutten var ikke i tvil et sekund om at det var mer enn mulig å starte noe eget.

– Jeg presenterte først planen for faren til en kompis av meg, og fikk god tilbakemeldinger av han. Det var da jeg skjønte at dette var et produkt jeg hadde muligheter for å få investorer til å satse på, sier Espen.

Selv har han bodd hjemme siden han sluttet på skolen, og har vært flink hele livet til å øyne forretningsmuligheter som han kan tjene penger på slik at han selv har klart å investere en god slump i sitt eget firma.

– Nå er det et par norske investorer som eier 25 prosent, selv har jeg 63 prosent og pappa fattet interesse da han så planen min, og eier nå fem prosent, forklarer han.

FOTBALLSPILLER: Kim Holmen angrer ikke på at han valgte fotballen

POLITIETS HUNDEPATRULJE: Wirre (2) og Milan (4) har trent i mer enn 2.000 timer

Fått designhjelp av italiensk blogger

Espen har fått tak i passende kontor på Ryen hvor han pakker bestillinger, går igjennom alle e-postene han får og oppdaterer alt av sosiale medier han bruker for å markedsføre seg selv. Brillene selges for 950 kroner bortsett fra en modell som er designet av en svært kjent italiensk blogger ved navn Fabio Attanasio.

– Årsaken til at jeg kan selge så billig er en blanding av flere faktorer. Når er brille går fra fabrikk til i postkassen til kunden er det bare meg som er mellomledd, og ikke en optikerbutikk som skal ha 50-60 prosent fortjeneste, forklarer han.

LES OGSÅ: Brann- og redningsdykker Ingunn: – Jeg er aldri redd på jobb

Ikke tvil på deg selv

– Hva slags egenskaper må man ha for å lykkes som gründer?

– For det første må du tørre å satse. Gå vekk fra det trygge og ikke vær i tvil om at du kommer til å lykkes. Jeg har alltid hatt høye ambisjoner, og er ekstremt sulten på å lykkes, sier Espen og legger til:

– Min bakgrunn er ingen bortskjemt rikmannsgutt, og mine foreldre har alltid vært opptatt av at jeg må jobbe for å tjene penger. Det er jeg nå veldig glad for at de krevde av meg, påpeker han.

– Så hva er drømmen din?

– Som så mange andre ønsker jeg å oppnå en finansiell frihet til at jeg kan ha en perfekt balanse mellom jobb og fritid. Det er lykke for meg, avslutter han.

LES OGSÅ:

KOKK: En mester(kokk) på å takle stress

NYHETSANKER I NRK: – Bare bra å være nervøs under livesendinger

DYREPLEIER: – Vi går ekstremt langt for dyrene våre

JORDMOR: – En hjemmefødsel er et naturlig mirakel

POLITIETTERFORSKER: – Det går ikke an å bli lei av denne jobben

=OSLO SELGER: – Jeg selger mest til damene

BALLETDANSER OLE WILLY– Balletten er livet mitt

TATOVØR: – På det meste har jeg brukt 30 timer på én tatovering