En 37 år gammel drosjesjåfør i Oslo er dømt til fengsel, tap av retten til å være yrkessjåfør, samt idømt erstatning etter en drosjetur i Oslo i mars 2018.

Den 25 år gamle kvinnen har blitt trodd på sin forklaring av Oslo tingrett, selv om ingen andre fysisk har sett overgrepet.

Dette fordi hennes forklaring er konsistent, og kan underbygges av sms'er og andres forklaringer om hennes reaksjoner samme kveld.

Drosjesjåføren nekter for hendelsene, men skal ha endret forklaringer i politiavhør. Han er nå dømt for seksuell handling uten samtykke, til 30 dager i fengsel, samt tap av retten til å være yrkessjåfør i ett år. Han må også betale kvinnen 40.000 kroner i oppreisningserstatning.

Full på vei hjem

I Oslo tingrett fortalte kvinnen om et mareritt av en kveld og natt. Hendelsene skjedde i mars 2018 da hun var i Oslo på besøk.

Det startet da hun skulle ta drosje fra Fornebu og hjem til venninnen hun bodde hos i Oslo. Egentlig skulle hun ha vært på fest på Fornebu, men valgte å dra tidlig hjem fordi hun hadde fått for mye å drikke og følte seg dårlig.

Hun satte seg inn på passasjersiden foran, slik hun var vant til hjemmefra. I drosjen på vei til venninnen i Oslo sentrum, begynte drosjesjåføren å klå henne på brystene.

Brøt sammen

«Vi er venner, ikke sant» skal drosjesjåføren ha sagt flere ganger, mens han tok henne på brystene. Kvinnen fortalte i retten at hun var livredd og ikke turte annet enn å si «ja» av frykt for at drosjesjåføren skulle gjøre noe mer med henne. Mens dette pågikk i drosjen, sendte hun sms'er til en venn med ordlyden «Hjelp».

På gata utenfor hjemmet til venninnen, betalte hun og gikk ut av drosjen. Inne i leiligheten ringte hun familie og venner og fortalte gråtende hva som hadde skjedd. Venninnens mannlige venn fant henne helt oppløst på baderomsgulvet, og fikk etterhvert roet henne ned slik at hun sovnet i sengen på gjesterommet.

Befølt på nytt

Senere på natten våknet hun av at en venninne spurte om en mann kunne overnatte i senga ved siden av henne. Hun sa ja og sov videre. Senere våknet hun av at også denne mannen befølte brystene hennes.

Denne hendelsen skapte så sterke reaksjoner hos kvinnen, at hun vekket sin venninne og reiste til Overgrepsmottaket i Oslo.

Det er foreløpig usikkert om drosjesjåføren vil anke dommen.

- Jeg har ikke fått snakket med min klient om dommen, så han har ennå ikke tatt stilling til om den vil bli anket, sier forsvarer Magnus Brekke Svanberg til Nettavisen.

Tidligere ustraffet

Den 37 år gamle drosjesjåføren er av pakistansk opprinnelse og har bodd 12 år i Norge. Han hadde kjørt drosje i åtte år og var tidligere ustraffet.

Tidligere daglig leder i Taxi 2, Ole Christian Fosheim, fortalte i retten at selskapet aldri hadde mottatt klager på seksuell trakassering mot mannen.

- Vi har en kvinnelig eier og styreformann, så jeg skal love deg at denne typen saker blir slått hardt ned på hos oss, sier daglig leder Henrik Holstad i Taxi 2 til Nettavisen.

Han sier det er nulltoleranse for seksuell trakassering i selskapet, men at drosjeselskapene ikke har mulighet til å kontrollere om personer er dømt for slike forhold tidligere.

- Så lenge personene har en kjøreseddel utstedt av politiet, så må vi bare stole på at de har god vandel, sier han.