Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du blir syk av e-posten

Sist oppdatert:
Dataviruset Sobig.F skaper så mye problemer at det rett og slett er helseskadelig. I verste fall kan det føre til angst og depresjoner, mener psykologiprofessor.

”Kjære sjef, jeg er dessverre smittet av datavirus og må bli hjemme fra jobb i dag”. Utsagnet er faktisk langt fra så absurd som det høres ut som. All e-posttrafikken som skapes av dataviruset Sobig.F gjør oss stresset og ukonsentrert.

Farlig e-post
- All datasvikt fremkaller stress. Du blir forstyrret i arbeidet og får ikke gjort det du egentlig skal. Det stjeler din tid, konsentrasjon og gir ubehagelige følelser og ødelegger humøret, sier professor Margareta Vollrath ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Det har lenge vært kjent at e-postbruk generelt øker stressfaktoren. Når avbrytelsene og mengdene blir så store som det har vært de siste dagene kan det få alvorlige konsekvenser for den enkelte.

- Stress kan føre til søvnproblemer, psykiske plager, angst og depresjoner, sier Vollrath til TV 2 Nettavisen.

Lar oss terrorisere
Psykologiprofessoren mener det er viktig å fokusere på dette og at ledelsen viser forståelse for at medarbeiderne ikke klarer å yte maksimalt når de må slite med dataproblemer som de fleste har hatt de siste dagene. Vollrath viser til at vi sjelden er flinke til å koble ut stresset som e-post medfører.

- Hver gang det kommer en e-post så avbryter vi det vi holder på med for å lese den og svare. Vi lar oss terrorisere av teknologien. Egentlig burde vi kanskje satt av en halvtime en gang om dagen eller to til e-post og slått den av resten av dagen, sier Margareta Vollrath.

Psykologiprofessoren mener vi er altfor lite flinke til å gjøre oss utilgjengelige. E-post, mobiler, fakser og stadige telefoner bidrar til å øke stressnivået. Når det i tillegg kommer virusangrep som Sobig.F kan det rett og slett bli for mye.

Ikke din skyld
- Her på universitetet opplever vi at folk må gå hjem for i det hele tatt å få jobbet. Da er det jo noe som er galt. Før i tiden var vi nok mer avslappet, tok kaffepauser og når det dukket opp et problem var det lite å gjøre med det. Vi må bli flinkere til å innse at det ikke er vår feil og til å slappe av, sier Vollrath.

En positiv ting med dagens teknologi er at også sjefene blir rammet når det er noe galt. Dermed får de bedre forståelse for at det ikke er mulig å jobbe like effektivt når det oppstår problemer.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!