Gå til sidens hovedinnhold

«Du burde blitt avlivet som alle de andre svina»

Den norske konvertitten ble truet på livet. Politiet henla saken ved å vise til «nødvendige prioriteringer».

- Høyreekstremistene fortjener like mye kritisk søkelys som islamistene i Profetens Ummah.

Det mener den norske konvertitten Yousef Bartho Assidiq. Han er selv blitt truet på livet av islamfiendtlige nordmenn og ekstremister. Truslene ble framsatt på nettet og i brevs form under fullt navn. Oslo-politiet henla saken.

Skuffet, men ikke overrasket
- Jeg er kanskje ikke overrasket, men skuffet. Jeg ble tatt på alvor da jeg møtte opp hos politiet, men etter seks måneder var saken henlagt, sier Assidiq til Nettavisen.

Samtidig ser han hvordan politiet rettet sin oppmerksomhet mot islamistene i Profetens Ummah. Der tok det en uke fra de angivelige truslene ble fremsatt til politiet tok affære. Fredag ble siktelsen mot Arslan Maroof Hussain (27), også kjent som Ubaydullah Hussain, utvidet. Han er fra før siktet for trusler mot norske jøder og en norsk journalist, trusler framsatt på Facebook og per e-post. Nå omfatter siktelsen også heleri.

Hussain ble fremstilt for varetektsfengsling fredag. Han får to nye uker i varetekt, ikke fire som politiet ba om. 27-åringen er fengslet med brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden, ifølge NTB.

Har samlet dokumentasjon
Yousef Bartho Assidiq har over tid samlet dokumentasjon på hvordan islamkritikere og høyreekstremister ytrer seg Facebook-grupper på nettet. Her postes det meldinger om at muslimer skal drepes som skadedyr, innvandrere beskrives som rotter og aper og regjeringen er quislinger.

Se flere eksempler på Yousef Assidiqs blogg

Når vi spør om profetens Ummah, sier Assidiq at gruppen har gjort det vanskeligere å være muslim i Norge.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det de står for. Det er ikke slik jeg oppfatter islam, sier han.

Leverte anmeldelse

Assidiq gikk til politiet etter han på Facebook og i brevs form til sin hjemmeadresse ble truet av personer tilknyttet Norwegian Defence League (NDL) og Nama (Norsk antimuslimsk allianse). Dette skjedde i mars i år.

«Du burde blitt avlivet som alle de andre svina! Synd du ikke ble knerta 22. juli!!!», lød en av truslene framsatt på Facebook.

- Det er strengt tatt ikke verre det Ubaydullah Hussain har sagt på Facebook enn det jeg har fått imot meg, uttalte Assidiq til Klassekampen denne uken.

Anmeldelsen ble levert i april. I oktober fikk Assidiq svar tilbake fra politiet om at saken var henlagt. Oslo politidistrikt viste til manglende kapasitet og prioriteringer som begrunnelse for henleggelsen.

For rundt en uke siden la Assidiq ut skjermbilder av den dokumentasjonen han hadde samlet om trusler og hatefulle ytringer mot muslimer i Norge generelt og konkret mot ham. Det endte med at han ble rapportert av folk som mislikte ytringene hans og stengt ute fra Facebook for en periode.

- Jeg har imidlertid ikke tenkt å la meg true til taushet, skriver han på sin blogg.

- Må også ta høyreekstremistene på alvor
Den norske filosofen og samfunnsdebattanten Lars Gule, som var en av ekspertvitnene på ekstremisme under 22. juli-rettssaken, mener norsk politi er nødt til å ta ytringen fra høyreekstremistene på like stort alvor som de som kommer fra norske islamister.

- Jeg er enig i PSTs vurdering i at ekstreme islamister nå utgjør den største trusselen, men de høyreekstreme er også en trussel, og når det kommer så eksplisitte trusler som Assidiq dokumenterer, må man forvente at noen også blir siktet og i det minste kalt inn til avhør for å få klarlagt for eksempel om de har tilgang til våpen eller om de er tilknyttet spesielle miljøer. Det skal være likhet for loven, og politiet må gjøre dette også for å lette arbeidet i kampen mot islamistene. Politiet må gjøre en samlet innsats mot ekstremisme, enten den kommer i den ene eller den andre formen, sier Gule til Nettavisen.

Gule mener at ekstreme islamister og høyreekstreme lever i en slags symbiose og gir hverandre næring fra hver sin kant.

- Politiet må opptre balansert
- Når en trussel fra en høyreekstremist framsatt på Facebook får en annen type behandling og oppmerksomhet enn det den samme type trussel framsatt fra en islamist så skapes det frustrasjon, og det gjør det mulig for islamistene å appellere til enda flere. Politiet må opptre balansert, sier han.

Gule mener det er riktig å holde et skarpt øye med de globale jihadistene og at det er et farlig fenomen at norsk muslimsk ungdom nå knytter seg opp til denne bevegelsen.

Politiet: - Vi tar saken hans på alvor

Hans Halvorsen, visepolitimester i Oslo, sier til Klassekampen at de har vært i kontakt med Yousef Bartho Assidiq og at de tar hans sak på alvor. Til avisa sier Halvorsen at hatkriminalitet er høyt prioritert i Oslo politidistrikt.

- Vi har blant annet et prosjekt som heter Rosa-kompetanse. Oslo politidistrikt har i samarbeid med LLH hatt en gjennomgang av registering og mottak av hatkrim-saker for alle ansatte på politivaktene på Sentrum og Grønland politistasjoner, sier Halvorsen ifølge Klassekampen.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken