RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock.com

Du dusjer i skitt

Sist oppdatert:
Tusenvis av nordmenn dusjer i tarmbakterier og sprøytemidler.

(SIDE2): Nær én million nordmenn dusjer i misfarget og skittent vann og halvparten også i tarmbakterier.

LES MER OM HELSE HER

Humus er hovedårsak til at hver femte vannverkskunde opplever vann i kranene som er synlig skittent, det viser tall fra Folkehelseinstituttets vannverksregister.

Hvordan kan man vite at vannet inneholder bakterier?
– Det som lager farge i vannet er sjeldent bakterier, det kommer ofte av gamle rør, at det er skader på røret eller er fremmedelementer i vannet som jern eller liknende. Bakterier er som regel usynlig, og ofte merker du dem ikke før det er for sent. I 2004 spredte jo giardia-bakterien seg i Bergen, og man skulle tro det var liten risiko at dette skjedde i en storby. Det er ikke noe man har lyst til å oppleve akkurat, sier importør av Rhino og Aquasana vannrensing, Ole Johan Harbakk til Side2.

Kloroformgass til kvelds
I Norge finnes det fremdeles mange som får vann fra små private vannverk og brønner, der det ikke finnes noen vannanalyse.

– Om du bor i små kommuner så får du det vannet kommunen gir deg. Og her i Farsund for eksempel forekommer det veldig mye misfarging. For å bli kvitt bakterier kan man bruke klor eller UV. En kjemikalie som førstnevnte dreper selv de minste bakterier og kan imidlertid umulig være godt for kroppen.

– Klor vil også fordampe fortere enn vannet, og man ender da opp med å puste inn kloroformgass under dusjingen. Ikke rart mange synes det er godt å ta en dusj før an legger seg fordi man blir søvnig av det ..., sier han.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Sprøytemidler og avføring
På høsten og våren er det ofte høye konsentrasjoner av sprøytemidler og rester av avføring fra dyr i vannet, siden bekker og elver renner over sine bredder og inn på jordbruksland. Da tilsetter vannverkene enda mer klor.

Dårlige rør
– Mange vannverk har begynt å UV-stråle vannet for å slippe klor. Dette er bedre for kroppen, men vannet skal jo gjennom en del kilometer rør. Så selv om det er bakteriefritt når det forlater vannverket, så kan det dra med seg en hel del innen det når husstanden ettersom mange av rørene er i dårlig stand.

Vannrensing beste løsning
– Kommunene synes det er bra nok, men det gjør ikke jeg. I samtale med rørleggere og andre som har greie på det mener det er potensial til å forekomme en del underveis. Så rensing av vannet er nok det mest forsvarlige om man vil sikre seg mot bakterier, mener Harbakk.

LES OGSÅ: – De fleste har tarmbakterier i vannet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere