Gå til sidens hovedinnhold

- Du er bare patetisk. Anmeld i vei. Saken blir bare henlagt!

Svindeltiltalt 28-åring lurte jurist og jusstudent trill rundt.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): I løpet av andre, og siste, rettsdag har flere fornærmede forklart hvordan den 28 år gamle småbarnsmoren fra Telemark lurte dem for titusenvis av kroner.

Kvinnen erkjente tirsdag straffskyld for å ha svindlet, bedratt eller lurt flere barn, voksne og tidligere kollegaer. Hun mener likevel fengselsoppholdet har forandret henne.

To av kvinnens ofre, en jurist (27) og en jusstudent (25), fortalte i retten hvordan de ble lurt trill rundt av kvinnen, mens de alle bodde i samme kollektiv i Oslo.

De to fornærmede forklarte at den tiltalte kvinnen flyttet inn i den aktuelle leiligheten 23. april 2013.

Sa hun var Statoil-advokat
Ifølge den 25 år gamle jusstudenten kom han i kontakt med kvinnen i forbindelse med at to rom i bokollektivet skulle fremleies ut via selskapet Leie-bolig.

- Hun fortalte at hun var forretningsadvokat for Statoil og oppga å jobbe mye i Stavanger. Rommet i leiligheten skulles brukes mest til pendling, sa han.

Kvinnen betalte første husleie på 6000 kroner da hun flyttet inn.

Etter at hun var på plass i leiligheten, ringte den 27 år gamle advokaten og avtalte å komme på visning. Han ønsket å leie det siste rommet som var ledig.

- I og med at jeg studerte jus og hadde forelesninger på visningskvelden, så takket jeg ja da hun tilbød seg å holde visningen. Jeg gjorde det imidlertid klart at hun måtte oppgi riktig kontonummer, samt opplyse om at det var et eksternt firma som leide ut leiligheten, forklarte han i retten.

Utga seg for å være ansvarlig leietaker
Det skjedde ikke.

På visningen utga kvinnen seg derimot for å være ansvarlig leietaker. Juristen (27) betalte henne derfor en måneds husleie på 6000 kroner og skrev kontrakt. Pengene ble aldri satt inn på kontoen til firmaet som leide ut leiligheten. Dette ble imidlertid ikke oppdaget med en gang, og kvinnen rakk å lure til seg tusenvis av kroner fra sine to ferske samboere.

Og det stoppet ikke der.

- 16. mai dro jeg til Trondheim for å besøke venner. Tiltalte ringte meg da og spurte om jeg kunne betale henne forskuddsvis på husleien. Hun sa at hun hadde mistet bankkortet sitt og måtte ha penger. Jeg hadde ikke hele månedsbeløpet, men overførte 5000 kroner til det som viste seg å være kontoen til en venn av henne, sa den 27 år gamle juristen.

Så ble bløffen avslørt.

Etter å ha overført beløpet, men aldri fått kvittering begynte 27-åringen og 25-åringen å ane ugler i mosen. De snakket sammen og fant raskt ut at begge hadde lånt henne penger de aldri hatt fått tilbake, samt at 27-åringen ikke hadde betalt inn leiepenger til utleiefirmaet, men en venn av tiltalte.

- Vi kontaktet boligfirmaet som fortalte at det aldri hadde kommet inn penger. Deretter konfronterte vi henne. Hun stod på sitt og mente alt var betalt til riktig konto. Etter flere runder ble det klart at hun umulig kunne ha betalt noen som helst penger til firmaet, sa 25-åringen i retten.

- Du er bare patetisk
Da var det imidlertid for sent.

- Etter 17. mai-helgen så vi henne aldri igjen. Hun hadde svindlet oss for mer enn 15.000 kroner, men hadde pakket ut fra rommet sitt og forsvunnet før vi kom hjem, forklarte den 27 år gamle advokaten.

De forsøkte begge lenge å få tak i henne på Facebook. Blant annet for å få nøklene til leiligheten.

- Vi ble jo raskt kjent med at vi ikke var de første hun hadde lurte på denne måten. I tillegg ringte vi hennes påståtte arbeidsgivere, advokatfirmaet Thommessen og Statoil, som fortalte at hun aldri hadde jobbet der. Da jeg sendte henne en mail på Facebook og informerte henne om dette nærmest lo hun av meg, sa 25-åringen og viste frem Facebook-korrespondansen:

«Hahahha... Jeg jobber ikke der nei... Du er bare patetisk. Anmeld i vei. Saken blir henlagt», sto det i korrespondansen.

- Da ble vi bare enda mer motivert til å anmelde, selv om politiet sa saken sikkert kom til å bli henlagt. Men nå sitter vi her i retten, sa 25-åringen og så bort på den tiltalte kvinnen.

Han fortalte at de fant en rekke forskjellige Visa-kort da de gikk gjennom rommet hennes i etterkant.

- Det virker som alt var et spill for henne. Når hun skjønte at hun ikke kunne få ut mer penger fra oss valgte hun å stikke, sa 25-åringen til Nettavisen i en pause.

- Iskald og beregnende
Den tiltalte 28-åringens forsvarer, Alexander Solhus, opplyste tirsdag til Nettavisen at hans klient har erkjent å ha lurt til seg cirka 200.000 kroner. Påtalemyndigheten mener totalbeløpet for alle tiltalepunktene er på 260.000 kroner.

Aktor Ellisiv Emblem Bentdal la i sin sluttprosedyre ned påstand om ett års ubetinget fengsel.

- Hun har utsatt bedrifter og privatpersoner for store belastninger, og det må ilegges en lengre ubetinget straff. Hun fremstår ikke som angrende synder, men derimot som en iskald, beregnende og profesjonell svindler. Flere av hennes ofre har tegnet et bilde av henne som sjarmerende og flink til å snakke for seg. Hun har skrytt på seg stillinger og spilt på sympati, sa Bentdal.

Kvinnens forsvarer, Alexander Solhus, sa i sin prosedyre at den tiltalte kvinnen er uenig i flere av beløpene i tiltalepunktene hun har erkjent delvis straffeskyld for. Han viste også til kvinnens private livssituasjon.

- Hun er mor til tre barn og sliter økonomisk. Hun har vært en del av et miljø med stort pengeforbruk. Nå har hun imidlertid begynt å studere i fengselet og ønsker å flytte bort fra dette miljøet når hun løslates, sa Solhus.

Dom i saken er ventet denne uken.

Les flere saker under:

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren