*Nettavisen* Nyheter.

«Du er en jævla idiot som fortjener å bli voldtatt og drept. Jeg kunne ønske jeg fikk drepe deg»

LEDER AUF: Sigurd Jakola er leder av AUF Finnmark og blogger. Foto: Amund Trellevik (Finnmarken)

AUF-leder Sigurd Jakola anmelder netthetsere til politiet.

(finnmarken.no): «Du er en jævla idiot som fortjener å bli voldtatt og drept», er ifølge Sigurd Jakola det foreløpig siste av mange hatefulle meldinger han får.

Spiseforstyrrelser, hverdagsliv, selfies og seksualitet er blant temaene 18-åringen skriver om på bloggen sin. Reaksjoner har aldri manglet.

Nett-trollene ropte særlig høyt da Sigurd sto fram i VG, og fortalte om kroppspress blant gutter.

– Jeg fikk en del syke meldinger fra folk som sier jeg ikke fortjener å leve. En del folk har truet meg med bank hvis de ser meg på gata. Jeg blir redd av det, sier han til Finnmarken.

Begrepet trolling betegner vanligvis meldinger og innlegg ment for å provosere, men brukes også om personhets.

Tar truslene til politiet

«Du kan faen ingenting pingle. Du tror du hjelper andre, men det eneste du er, er en jævla stygg Finnmarking» og «Du fortjener ikke å leve, jeg kunne ønske jeg fikk drepe deg. Du vet innerst inne at du er syk i hodet» er blant meldingene han siterer.

Den siste ble sendt fra en Facebook-profil som brukeren slettet.

– Anmelder du de som truer deg?

– Jeg skal gjøre det, men er redd politiet ikke prioriterer slikt, svarer Sigurd.

– Hva tenker du når slikt kommer til innboksen din?

– Nå har jeg lært meg å le, men jeg reagerte veldig sterkt da jeg fikk mange av dem. Jeg ble veldig satt ut, forteller han.

Ulovlig

Sigurd mistet lysten til å gå ut av døra, trene og være sosial.

Han forteller også om mange gode tilbakemeldinger. Etter saken om kroppspress gledet Sigurd seg over positiviteten venner, familie, støttegrupper og andre ga ham.

Som lokalpatriot og leder av Finnmark AUF har han lenge vært profilert. De fleste hatefulle innleggene kommer når han har vært mye i media eller blogget om noe.

Norske lover og regler gjelder også på Internett. Å framsette usanne påstander om andre på Internett er kriminelt. Skjellsord kan være straffbart, men her finnes lite norsk rettspraksis.

Sadistiske trekk

Å true med en straffbar handling som kan føre til fengsel i mer enn seks måneder er ulovlig. En forutsetning er at trusselen er skikket til å framkalle en alvorlig frykt.

Krenking av andres fred eller skremmende eller plagsom opptreden, for eksempel i form av nettsjikane, er også straffbart. Det opplyser nettstedet SlettMeg .

Sigurd Jakola er svært langt fra å være alene om sine ubehagelige opplevelser. Nett-troll er fæle folk, viser en spørreundersøkelse i den nye forskningsrapporten «Trolls just want to have fun».

Troll har ofte sterke antisosiale trekk også utenfor Internett. Trollene er ofte egoistiske og sadistiske, mangler empati og er manipulerende, viser undersøkelsen.

Rapporten har Erin E. Buckels som førsteforfatter, og er tilgjengelog hos ScienceDirect.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag