RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du er en sau

Sist oppdatert:
Vi mennesker er dessverre ikke så selvstendige som vi tror.

(YEYE): Ny forskning viser at mennesker er flokkdyr, og at vi fort kan ende opp steder vi egentlig ikke hadde tenkt oss, skriver Forskning.no.

Vi mennesker er nemlig slett ikke så selvstendige som vi liker å tro.

Dilter etter
Forskning antyder derimot at flesteparten av dem som går i en mengde, ubevisst dilter etter de få som har en idé om hvor de skal.

Vi følger rett og slett flokken, likt som sauer og flokkfugler. Resultatet av dette kan fort bli at man ender opp steder man egentlig ikke hadde tenkt seg, uten at man legger merke til det.

Eksperiment
Professor Jens Krause og doktorgradsstudenten John Dyer, fra University of Leeds, satte opp en hel rekke eksperimenter hvor grupper av forsøkspersoner fikk beskjed om å drive rundt i en stor hall, uten at de skulle i en spesiell retning. De fikk ikke lov til å prate med hverandre, men måtte holde seg innenfor en armlengde fra nærmeste person.

Alle personene i eksperimentet var riktignok ikke retningsløse. Noen hadde nemlig fått beskjed om å bevege som mot et visst mål.

En stor saueflokk
Alle resultatene viste det samme, nemlig at vi er og blir en stor gjeng med sauer.

Slik gikk det:

Hele gruppen endte opp med å følge etter de få som visste hvor de skulle, i et slangeaktig tog. Og jo større gruppen var, jo færre ledere var nødvendig. I grupper med over 200 deltakere, var det nok at fem prosent var informert om hvor de skulle.

I de fleste tilfellene skjønte ikke forsøkspersonene at de ble ledet av andre.

Mer fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere