RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Du er henvist til oss den 01.07.99, mottatt den 02.06.14»

15 ÅR: Arvid Svendsen fra Bergen ble henvist til kirurgisk avdeling på Haraldsplass diakonale sykehus i 1999. Først nå fikk han tilbakemelding. Foto: Skjalg Ekeland (Bergens Avisen)
15 ÅR: Arvid Svendsen fra Bergen ble henvist til kirurgisk avdeling på Haraldsplass diakonale sykehus i 1999. Først nå fikk han tilbakemelding. Foto: Skjalg Ekeland (Bergens Avisen)
Sist oppdatert:
Henvisning mottatt etter 15 år.

(BA.no): – Jeg ble forbannet og frustrert, forteller Arvid Svendsen om da han åpnet brevet fra Haraldsplass Diakonale sykehus (HDS) i Bergen.

Brevet innledes med følgende: «Du er henvist til oss av [ ...] den 01.07.99, mottatt den 02.06.14». Legen som henvisningen kom fra, som BA har valgt å anonymisere, var fastlegen til Svendsen i 1999. Det er flere år siden han fikk ny fastlege.

Frustrert
– Her er det ingenting som stemmer. Jeg vil vite hvordan denne svikten har skjedd. Om alle pasienter skal vente i 15 år på at en henvisning kommer frem risikerer man at de stryker med i mellomtiden, sier han frustrer til BA.

Plagene som han ble henvist til kirurg for, sliter han ennå med. Men det har havnet i skyggen av mer alvorlige helseproblemer. Svendsen har blant annet kjempet mot infeksjoner etter amputasjon.

– Jeg har ikke klart å følge opp hvorfor jeg ikke fikk svar før, sier han. Først nylig har hans nåværende fastlege sendt en ny henvisning. Han mistenker at den gamle henvisningen nå har dukket opp i sammenheng med dette, og blitt videresent først nå.

Fra 1999 til 2014
Kommunikasjonssjef på HDS, Ingrid Lovise Færøyvik, forteller at henvisningen var sendt fra Haukeland 30.mai i år, og at de har forholdt seg til den informasjonen de har fått og sendt brevet til Svendsen innen kort tid. Etter å ha sjekket opp i saken forteller hun at datoen fra 1999 ikke er knyttet til henvisningen de har mottatt.

– Men det står at han er henvist i 1999, og at den er mottatt nå?

– Det er en historisk betinget dato, svarer Færøyvik. Hun ber pasienten ta kontakt med sykehuset om han vil ha dette utdypet.

Dette forteller Svendsen at han allerede har gjort.

– Jeg har ringt både Haukeland og Hardalsplass og spurt hva dette er for noe. Ingen har gitt meg noe fornuftig svar, sier han.

Avdelingsdirektør Lars Birger Nesje ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssjukehus mener datoen fra 1999 sannsynligvis er kommet inn fordi en ved en henvisning mellom sykehus skal oppgi såkalt ansiennitetsdato, altså dato for når en pasient første gang ble henvist fra lege utenfor sykehus til behandling i spesialisthelsetjenesten.

– Hvorfor denne datoen er oppgitt som henvisningsdato i brevet, må HDS eventuelt svare på, sier han.

Beklager besvær
Færøyvik ved HDS forteller at de har mottatt én henvisning på Svendsen, og at det er den som kom 30.mai i år.

– Vedlagt denne henvisningen var ansiennitetsdato og tilhørende registreringsinformasjon fra 1999, som uheldigvis ble benyttet i brevet til pasienten.

Ansiennitetsdato følger pasienter med utgangspunkt i primærhenvisning, der pasienter blir flyttet mellom sykehus, forklarer hun.

– Vi ser at det i dette tilfellet var uheldig bruk av ansiennitetsdato og tilhørende registreringsinformasjon, og vi beklager på det sterkeste det besvær dette har medført for pasienten.

Hun påpeker at dette ikke har hatt betydning for henvisningsvurderingen og rettighetene til pasienten.

– Vi skal gå gjennom våre rutiner sammen med Helse Bergen for datoer som benyttes ved henvisning, slik at vi kan unngå at dette skjer i fremtiden og sikre at pasienter får tydeligere og bedre informasjon, avslutter Færøyvik.

Les flere saker fra ba.no her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere