RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du får 3,5 prosent i Lånekassen!

Sist oppdatert:
Få valgte å binde renten i Statens Lånekasse for utdanning nå i oktober. De som holdt seg flytende kan glede seg til kraftig rentenedgang fremover. iMarkedet tror renten blir 3,5 prosent i april
Les også:
Kommentar: Ikke bind studierenten nå!
Rekordlav studielånsrente fra nyttår

Til tross for at fasrrentetilbudene fra Lånekassen nå i oktober var tidenes laveste, var det få som slo til. Ifølge Nettavisen var det bare 7.500 personer som valgte å binde renten i tre år og 1.700 personer i fem år, nå i oktober.

Tilbudet nå var 4,9 prosent på tre år og 5,4 prosent på fem år.

Fra nyttår blir den flytende renten 4,2 prosent, mot 5,9 prosent i kvartalet fra oktober.

Men studiegjeldsslaver med flytende rente kan etter alt å dømme glede seg enda mer til neste rentebeskjed, som vil gjelde fra april.

Det flytende tilbudet fra april fastsettes basert på statsrentepapirer med kort løpetid nå i tredje kvartal. Slike korte renter styres i stor grad av Norges Banks rentefastsettelse.

I september satte Norges Bank renten ned fra 3,0 til 2,5 prosent, og stilte seg samtidig nøytral i forhold til om neste endring bli opp eller ned.

I forrige uke kom det tall som viste fortsatt lav prisvekst i Norge, men samtidig ser verdensøkonomien ikke like ille ut som for noen måneder siden.

Det er alt i alt lite sannsynlig at Norges Bank vil endre renten nå i fjerde kvartal, med mindre norske politikere går amok i budsjettprosessen.

Statens Lånekasse tar 1 prosentpoeng i administrasjonsgebyr, og slik det ligger an nå, blir tilbudet fra Lånekassen 3,5 prosent fra april neste år.

Det er uansett nesten garantert at det blir under 4 prosent. Hvis ikke må Norges Bank heve sin styringsrenten med mer enn et halvt prosentpoeng allerede ved neste rentemøte, i slutten av oktober. Det er nesten utenkelig.

Hva som skjer med fastrenten er vanskeligere å si. Her beregnes neste rentetilbud ut fra markedsrentene i november. Foreløpig er det ingen klar trend i disse rentene i forhold til da dagens fastrentetilbud fra Lånekassen ble fastsatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere