RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du får dobbelt eksamensstress

Sist oppdatert:
Dersom du skal ha eksamen i norsk skriftlig i år, kan du måtte belage deg på å måtte stresse ekstra mye.

(YEYE): Denne våren innføres nye eksamensordninger for elever i 10. klasse. Dersom man kom opp i norsk skriftlig, hadde man tidligere to eksamensdager. En til nynorsk og en til bokmål. Men nå blir disse dagene slått sammen.

Si din mening om den nye eksamensordningen i bunn av saken!

- Blir rotete
Dermed må 10.-klassingene skrive både en stil på nynorsk og en stil på bokmål på bare noen timer. Det kan fort bli rotete, skal vi tro Rød Ungdom som i helgen vedtok en uttalelse hvor de går kraftig ut mot den nye ordningen.

- Dette er en måte å spare penger på hvor det ikke blir fokusert på hva som er det beste for elevene. Det er unødvendig å gjøre denne endringen når tidligere 10.-klassinger har sagt seg fornøyde med måten eksamen har vært gjennomført på. Å skulle ha nynorsk og bokmål på samme dagen kan fort bli veldig rotete, sier Rød Ungdom-leder Mari Eifring til Yeye.

Hun frykter konsekvensene den nye ordningen kan gi.

- Vi frykter at det blir dårligere resultater. En dårligere eksamensordning vil ødelegge mulighetene til den enkelte elev for å komme inn på den skolen som eleven vil gå på, mener Eifring.

Les også
Ikke lest til eksamen?
Slik blir du en stjerneelev

- Går i feil retning
Hun mener norsk skole er på villspor og mener skolen må fokusere mer på elevene.

- Norsk skole går definitivt i feil retning. Det blir mer og mer testing, pugging og et økt resultatfokus. Rød Ungdom ønsker en skole som er mer fokusert på pedagogikken, hva man faktisk lærer og at skolen skal tilpasse seg elevene, og ikke omvendt, sier Eifring.

Elevorganisasjonen: - Fjern sidemålseksamen!
Vibeke Mohn Herberg, leder i Elevorganisasjonen, mener hele problemet ville vært løst dersom man fjerner obligatorisk sidemålseksamen.

- Vi mener det er unødvendig med en egen eksamen i sidemål, sier hun.

Men Elevorganisasjonen er langt mer positiv til den nye ordningen enn Rød Ungdom, og mener den nye ordningen er et steg i riktig retning.

- Fordelen med den nye ordningen er at den ikke gir en egen karakter i sidemål, fordi man får en felles vurdering av bokmåls- og nynorskeksamenen. Men det vil helt sikkert være mange utfordringer ved å arrangere eksamen på denne måten, sier Mohn Herberg.

Hun understreker likevel at Elevorganisasjonen er langt ifra fornøyd.

- Eksamen slik den er i dag er ikke god nok på noen måte. For bare noen år siden måtte elever sitte rett opp og ned i fem timer å skrive, minner hun om.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Hva mener du om eksamensordningen? Si din mening!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere